Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj chce vybudovat stomatologickou kliniku se školicím centrem

Karlovarský kraj chce v bývalé školní budově v Lokti na Sokolovsku vybudovat stomatologickou kliniku se školicím centrem. Moderní zdravotnické zařízení by mohlo přilákat nové zubaře i mediky, kteří by zajistili chybějící zubní péči i pohotovost v kraji. Záměr počítá až s deseti ordinacemi, operačním sálem i byty. Otevřít první ordinace chce kraj do roku a půl, informoval náměstek hejtmana Dalibor Blažek (Místní).

"Karlovarský kraj dlouhodobě řeší problém nedostatku zubních lékařů a hlavně problém nedostatku lékařů zajišťující zubní pohotovost. Podmínky stávajících lékařů, kteří by byli ochotni sloužit, jsou velmi vysoké, proto jsme hledali cestu jak tomu pomoci," řekl Blažek.

Zázemí by nová klinika našla v bývalé průmyslové škole v Lokti. Místo je podle vedení kraje výhodné v tom, že je uprostřed Karlovarského kraje a je dobře dostupné. Objekt si vyžádá nákladné stavební úpravy. Na záměr si kraj nechal vypracovat studii proveditelnosti, která mimo jiné ukáže potřebné náklady. Hotová by měla být zhruba do tří měsíců.

V plánu je osm až deset sdílených ordinací, ve kterých by se střídalo několik zubařů. Součástí by byl operační sál pro stomatologické zákroky pod celkovou anestezií. Za těmito operacemi musejí pacienti jezdit do ostatních krajů. Počítá se i s školicím střediskem pro studenty zubní medicíny, s dentální hygienou nebo laboratořemi. Objekt je dostatečně velký, aby v něm mohly být také byty o různé velikosti pro zaměstnance či mediky přijíždějící na praxe.

Hotová studie ukáže, jak bude kraj postupovat. Jednat už začal se soukromou společností, která zřizuje obdobné zdravotnické zařízení. "Šlo by o krajské zařízení, s největší pravděpodobností bude muset kraj zařízení vybudovat a pak bude hledat cestu k provozování, tam si budeme klást podmínky. Mezi nimi bude například to, aby měli zubaři uzavřené smlouvy s pojišťovnami," uvedl náměstek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, lékaři, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce vybudovat stomatologickou kliniku se školicím centrem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.