Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V karlovarské i chebské nemocnici jsou zakázané návštěvy pacientů

V karlovarské i chebské nemocnici jsou ode dneška zakázané návštěvy pacientů. Důvodem je růst počtu respiračních onemocnění, chřipky i covidu-19. Novinářům to sdělila Markéta Singerová, mluvčí společnosti Karlovarská krajská nemocnice (KKN), pod kterou obě nemocnice spadají. Návštěvy v kraji kvůli epidemii omezila také nemocnice v Sokolově, a to na interním a dětském oddělení.

"Hlavním důvodem je ochrana hospitalizovaných pacientů, ale i našich zaměstnanců. Evidujeme zvýšenou nemocnost a řada zaměstnanců je též na OČR (ošetřování člena rodiny, pozn. red.), což pochopitelně komplikuje provoz oddělení," uvedla Singerová. Žádné oddělení podle ní ale není uzavřené ani není omezený provoz.

V nemocnicích leží pacienti s RS viry, covidem, ale i s těžkým průběhem chřipky. RS viry potvrdily laboratorní testy jak u dětí, tak i u dospělých. Dětské oddělení bývá často plné. "U dětí bývají hospitalizace kratší, dva až tři dny. Některé z nich vyžadují kyslíkovou terapii a v některých případech je připojujeme i na HFNO," uvedla mluvčí. HFNO je vysokoprůtoková kyslíková terapie.

Zákaz návštěv se nevztahuje na nezletilé pacienty, pacienty s omezenou svéprávností, pacienty v terminálním stadiu nemoci a na doprovod u porodu. V případě mimořádné návštěvy je třeba mít nasazený respirátor.

Vyšší nemocnost u dětí zaznamenali také v nemocnici v Sokolově. Zákaz návštěv tam platí na interním a dětském oddělení. Právě na dětském oddělení byla minulý týden všechna lůžka obsazená. Po víkendu se uvolnila. Hospitalizované jsou tam hlavně menší děti.

Současná vlna chřipkových onemocnění v Karlovarském kraji výrazně převyšuje hodnoty z minulých tří let. Za minulý týden hygienici zaznamenali 2643 případů na 100 tisíc obyvatel. Hranici epidemie překročila nemocnost už o týden dřív, kdy bylo evidováno 2060 případů na 100 tisíc obyvatel. K hranici epidemie se chřipková onemocnění blížila naposledy v roce 2019, nemocnost ale i tehdy zůstala pod hranicí 2000 případů na 100 tisíc obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, zdraví, chřipka, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V karlovarské i chebské nemocnici jsou zakázané návštěvy pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.