Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice v Sokolově pořídila po deseti letech nový mamograf

Sokolovská nemocnice má po deseti letech nový mamograf. Díky němu pořídí zdravotníci kvalitnější snímky, vyšetření trvá kratší dobu a navíc je šetrnější k pacientkám. Jeho nákupem chce nemocnice posunout své možnosti v prevenci a boji proti karcinomu prsu.

Nový mamograf nahradil po deseti letech původní přístroj, který už měl zastaralou technologii. „Je lepší v tom, že je citlivější pro vyšetření a hlavně záření, které vylučuje, je mnohem nižší než u přístroje, který tu byl předtím, což je samozřejmě méně invazivní pro pacientky. Můžeme několikrát opakovat vyšetření bez toho, aby ta zátěž pro pacientky byla velká," řekl novinářům lékařský ředitel Andrej Farkaš.

Za vyšetřením mamografem jezdí do Sokolova pacientky z celého kraje. V rámci zdravotního pojištění má každá žena starší 45 let nárok na preventivní mamografické vyšetření. Ročně na něm zdravotníci provedou 8000 vyšetření, při kterých odhalí zhruba tři desítky karcinomů. V minulém roce prokázala čtyři případy rakoviny v pokročilém stádiu.

Nový přístroj pořídila sokolovská nemocnice z evropské dotace z programu REACT-EU. Celkové náklady na jeho pořízení včetně stavebních úprav byly zhruba pět milionů korun. Z evropského programu nakoupí nemocnice přístrojové vybavení celkem za 100 milionů korun, kromě mamografu také monitory vitálních funkcí či laparoskopické věže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.mammacentrum.cz

Štítky nemocnice, Sokolov, mamograf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Sokolově pořídila po deseti letech nový mamograf  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.