Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Chřipkových onemocnění v Karlovarském kraji přibývá, hlavně u dětí

Počet nemocných akutními respiračními chorobami v Karlovarském kraji stále roste. Za minulý týden hygienici zaznamenali 2643 případů na 100 tisíc obyvatel. Hranici epidemie překročila nemocnost už týden před tím, kdy bylo evidováno 2060 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost je hlavně u malých dětí do pěti let, nemocných ale přibývá ve všech věkových kategoriích, vyplývá z aktuálních údajů Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Ve věku do pěti let je v kraji nemocnost na 8944 případů na 100 tisíc obyvatel. Proti minulému týdnu stoupla o 22,5 procenta. Ale i děti od šesti do 14 let jsou vysoce zasažené chřipkovými onemocněními, je jich 4529 na 100 tisíc obyvatel.

Vyšší nemocnost u dětí zaznamenali také v nemocnici v Sokolově. „Strop byl minulý týden, kdy kapacita lůžek na dětském oddělení byla plná, což se tedy dlouho nestalo. Z výsledků vyšly pozitivní RS viry a chřipky hlavně u menších dětí a mimin," řekl dnes lékařský ředitel Andrej Farkaš. Po víkendu už se lůžka na dětském oddělení uvolnila. Obsazené jsou aktuálně zhruba z poloviny. Návštěvy jsou tam omezené.

Nejvyšší nárůst byl ale v minulém týdnu u věkové skupiny 15 až 24 let. Proti minulému týdnu se výskyt respiračních onemocnění zvýšil o 55,8 procenta na 3464 případů na 100 tisíc obyvatel. Zatím relativně nejméně zasaženou skupinou jsou senioři nad 65 let, u nich se vyskytlo v minulém týdnu jen 915 případů na 100 tisíc obyvatel.

Současná vlna chřipkových epidemií v Karlovarském kraji výrazně převyšuje hodnoty z minulých tří let. K hranici epidemie se chřipková onemocnění blížila naposledy v roce 2019, nemocnost ale i tehdy zůstala pod hranicí 2000 případů na 100 tisíc obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipkových onemocnění v Karlovarském kraji přibývá, hlavně u dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.