Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přesnější vyšetření kostí a plic. Ostrovská nemocnice pořídila nový skiagraf

V Nemocnici Ostrov slouží od října pacientům nové skiagrafické pracoviště. Nový skiagraf, který se používá především na vyšetření kostí a plic, nahradil již nevyhovující a zastaralý rentgenový přístroj. Výhodou je zkrácení doby vyšetření i nižší radiační zátěž pro pacienty, řekla vrchní radiologická asistentka ostrovské nemocnice Blanka Pätnická.

Nová diagnostika je podle ní přesnější, obraz ostřejší a lépe se hodnotí. Pro pacienty i laboranty je tak skiagrafické vyšetření mnohem rychlejší, protože načtení obrazu trvá pouhé tři sekundy a není nutné čekat na zpracování snímku jako dřív,“ uvedla.

Kromě kostí lze na skiagrafu vyšetřit i měkké tkáně. „Přímá digitalizace už to umí tak, že okolní měkké tkáně jdou vidět. Takže kdyby se hledalo nějaké cizí těleso, například bulka, tak i to se dá už na tom odečíst. Primárně je to ale skiagraf kostí,“ řekla Pätnická.

Výhodou zařízení je také nižší radiační zátěž, je to až 600 krát méně dávek záření než u starších přístrojů. Lidé tak mohou jít bez rizika na opakované kontroly. Vyšetřit lze nově i pacienta o váze do 300 kilogramů, dřívější stoly přístrojů byly určené nejvýše do 120 kilogramů. Se skiagrafem lze navíc snadno manipulovat i u pacienta na lůžku.

Nový přístroj včetně potřebných úprav vyšel ostrovskou nemocnici, která společně se sokolovskou nemocnicí patří v kraji do skupiny Penta Hospitals, na 4,5 milionu korun. Doplnil tak vybavení tamní radiologie. Sloužit bude jak pacientům z nemocnice, tak i těm, které indikují k vyšetření praktičtí lékaři působící ve městě. Celkově bude přístroj sloužit až ke 20 tisíc vyšetření ročně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook/Nemocnice Ostrov

Štítky Ostrov, Nemonice, Vyšetření, Rentgen, Skiagraf, nemocnice, pacient, Nemocnice Sokolov, plíce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesnější vyšetření kostí a plic. Ostrovská nemocnice pořídila nový skiagraf  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.