Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V Karlovarském kraji je víc případů covidu, přepočet na 100 tisíc je nejvyšší tuzemsku

Testy v Karlovarském kraji v uplynulém týdnu potvrdily nákazu covidem-19 u 80 lidí, o týden dřív to bylo 32 nových nákaz, týden předtím 29. Kraj má nově nejvyšší počet nákaz v zemi v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, a to 27 případů, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Nárůst podle epidemioložky a mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje (KHS) Michaely Zajíčkové souvisí s testováním kvůli karanténním opatřením v rodinách, s preventivním testováním ve školách a cestami ze zahraničí.

"Několik pozitivně testovaných osob udávalo v anamnéze také účast na MFF v Karlových Varech, epidemickým šetřením se však nepodařilo prokázat souvislost mezi případy," řekla Zajíčková.

Karlovarský festival, který provázel přísná bezpečnostní opatření právě proti šíření koronaviru, skončil v sobotu. Lenka Holá ze společnosti Anygence, která testování na festivalu zajišťovala, dnes řekla, že testy na místě odhalily jeden pozitivní případ nákazy. Doložení bezinfekčnosti, tedy očkování, prodělání nemoci nebo negativní test byly podmínkou vstupu na festivalové akce.

Ve středu 1. a ve čtvrtek 2. září se odehrálo první kolo povinného testování na koronavirus ve školách. Jana Háčková za krajské hygieniky řekla, že samotesty odhalily ve školách při středečním testování 19 pozitivních žáků a dva dospělé. Konfirmačními PCR testy se zatím nákaza potvrdila u 11 dětí, další se budou podle mluvčí ještě prověřovat.

Hygienici zaznamenali nárůst počtu nových případů od pondělí, kdy přibylo 14 nově nakažených. V úterý testy potvrdily 16 případů a ve středu 14. Ve čtvrtek přibylo 23 nákaz, což bylo nejvíce za poslední tři měsíce.

Nákaza se momentálně v kraji nejvíce šíří na Karlovarsku. Za sedm dní se tam nakazilo 59 lidí, v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je to 51,59 nakažených, což je momentálně nejvíce mezi všemi okresy v ČR. Na Sokolovsku se nakazilo 11 lidí, což je 12,57 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Nejméně se koronavirus šíří na Chebsku, kde přibylo osm nemocných, což je 8,75 případu na 100 tisíc lidí.

Očkování v kraji pokračuje, počty nově očkovaných se ale dál snižují. Za uplynulý týden zdravotníci naočkovali necelých 4000 dávek vakcíny, což je nejméně ze všech krajů. Od začátku očkování podali celkem 306 447 dávek vakcín, očkovali 157 726 lidí, což je přibližně 54 procent všech obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 148 721 lidí, tedy téměř 51 procent všech obyvatel kraje.

Od tohoto týdne začalo fungovat nové očkovací místo v Chebu v kostele sv. Kláry na Františkánském náměstí a v Karlových Varech v Obchodním centru Varyáda. Na očkování se bude v kraji dál podílet i mobilní tým zdravotníků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, koronavirus, Karlovarský, Karlovarský kraj, infekční onemocnění, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, očkování, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji je víc případů covidu, přepočet na 100 tisíc je nejvyšší tuzemsku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.