Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes si připomínáme Světový den hepatitidy, loni u nás nemocí špinavých rukou onemocnělo téměř 12 tisíc osob

Stovky lidí ročně v Česku onemocní hepatitidou, která je často označována jako nemoc špinavých rukou, a někteří o tom ani nevědí. Nakazit se lze prakticky kdekoliv a velmi dobře se šíří v kolektivech. Loni se u nás se léčilo s různými formami žloutenky 11 562 klientů VZP, což je o 1 209 méně než v roce předchozím. Na dnešní den 28. července připadá Světový den hepatitidy.

„Nejvíce pacientů trápí chronická virová hepatitida, kterou mělo 9 438 nemocných. Jejich léčba stála pojišťovnu 830,8 milionu Kč. Celkové náklady na léčbu a péči pacientů s hepatitidou byly 846 milionů korun,“ informoval Vlastimil Sršeň, mluvčí VZP.

Nejvíce nemocných s hepatitidou bylo loni v Praze (2549), následoval Ústecký kraj (1938) a Středočeský kraj (1245). Naopak nejlépe na tom byly kraje Olomoucký a Zlínský s 215 a 321 nemocnými. Karlovarský kraj s 481 nemocnými byl mezi kraji na devátém místě.

Hepatitida, též známá jako žloutenka, protože se často projevuje zežloutnutím kůže či bělma, je závažné onemocnění jater, které může skončit i smrtí. Nejčastější příčinou onemocnění je virová infekce, dále může být způsobena chemickými látkami (i léky), alkoholem, vrozenými vadami nebo imunitním systémem pacienta. Medicína rozlišuje několik forem žloutenky, které se označují písmeny abecedy v pořadí, jak byly objeveny: viry hepatitidy A, B, C, D, a E. K nejnebezpečnějším typům patří hepatitidy B a C. U obou rozlišujeme formu akutní a chronickou.

„Akutní infekce hepatitidy B i C může trvat až šest měsíců. Během této fáze jsou nakažení jedinci schopni přenést virus i na další osoby. Kromě zežloutnutí očního bělma a kůže, které se ne vždy objeví, bývají příznaky akutní infekce značně nespecifické a lze je snadno zaměnit s příznaky celé řady odlišných chorob,“ uvedl mluvčí Sršeň.

Pokud je osoba pozitivní na virus hepatitidy déle než šest měsíců, trpí chronickou infekcí. S tím souvisí také nutnost provést transplantaci jater, která při jejich selhávání představuje život zachraňující lékařský zákrok. Problémem zůstává trvalý nedostatek dárců. Většina lidí s chronickou hepatitidou nemá příznaky žádné nebo obdobně jako u akutní formy pouze nespecifické. Nakažení mohou šířit virus na ostatní. I proto je nutná prevence, k níž patří mimo jiné důkladné mytí rukou, oplachování ovoce a zeleniny před konzumací anebo očkování.

Lékaři doporučují očkování u hepatitid typu A a B. Proti hepatitidě typu C není možné očkování, ale moderní medicína umí tuto nákazu úspěšně léčit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky hepatitida, nemoc špinavých rukou, žloutenka, Světový den hepatitidy, hepatitida A, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Praha, Ústecký kraj, Středočeský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Je asi pravda, že u nás touto chorobou onemocnělo 12000 osob. Ještě by byl zajímavý údaj z jakých etnik bylo kolik nakažených. Já myslím, že nám jsou tyto statické údaje úmyslně tajeny. Stejné je to i s kriminalitou. Kdybychom znali pravdu, asi bychom si nechtěli hřát na prsou hada, který na nás parazituje a je tak problematický a nebezpečný.

Čtvrtek, 29. července 2021, 06:20Odpovědět

Dnes si připomínáme Světový den hepatitidy, loni u nás nemocí špinavých rukou onemocnělo téměř 12 tisíc osob  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.