Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Koronavirová epidemie způsobila Karlovarské krajské nemocnici vysoké náklady

Karlovarská krajská nemocnice (KKN), kam spadá nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, překonala koronavirovou epidemii z hlediska personální situace dobře. Epidemie a s ní spojená nařízení nicméně přinesla společnosti velké náklady. Propady příjmů může vyřešit takzvaná kompenzační vyhláška, o které ale vláda dosud nerozhodla, řekla tisková mluvčí KKN Markéta Singerová.

Výrazný úbytek příjmů způsobil společnosti pokles v oblasti plánované péče a části akutní péče. "V souvislosti s nařízením vlády došlo několikrát v průběhu celého roku k úplnému přerušení plánovaných operací a k jejich odkladu, což se pochopitelně citelně projeví v konečné produkci nemocnice,“ uvedla Markéta Singerová.

Běžná operativa v chebské i karlovarské nemocnici se začala postupně obnovovat začátkem dubna, naplno se rozjela až v květnu. Kvůli epidemii odložily obě nemocnice zhruba 2000 operací, u řady výkonů se proto prodloužila čekací lhůta.

Vysoké náklady způsobily společnosti během epidemie také nákupy dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek pro zaměstnance i pacienty, a to až o polovinu více oproti běžné situaci. Další náklady vznikly v souvislosti s materiálním a personálním zajištěním odběrového a očkovacího místa.

Výpadek příjmů by mohla podle mluvčí vyřešit takzvaná kompenzační vyhláška - to, jak budou nastavené úhrady za zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. „Pomohla kompenzační vyhláška v roce 2020. Pokud letos nastavena nebude, pak mluvíme o ztrátě v řádu mnoha desítek milionů korun,“ řekla Singerová.

KKN v roce 2019 skončila ve ztrátě 165 milionů korun, ve srovnání s rokem 2018 to byl o zhruba 100 milionů korun lepší výsledek. Za loňský rok, kdy epidemie propukla, ještě výsledek není znám.

Na odměnách za epidemii bylo zaměstnancům vyplaceno od státu 94 milionu korun. Nemocnice v Karlových Varech má 1200 zaměstnanců, chebská 500.

Epidemie neměla podle mluvčí větší vliv na odchody zaměstnanců. Společnost se potýká spíše se stárnutím zdravotníků, kteří odcházejí do důchodu. Personální situaci se ve většině oborů podařilo v posledních letech stabilizovat. I tak se ale společnost dál věnuje náboru lékařského i nelékařského personálu, chybějí zejména pracovníci v interních oborech.

V současné době zůstává v obou nemocnicích pouze jeden pacient s covidem-19. Od začátku epidemie loni v březnu měla karlovarská nemocnice dosud 1616 nakažených pacientů a chebská 1134. Celkem se tedy společnost postarala o 2750 lidí s koronavirem, přičemž více než polovina připadá na letošek. Největší vlna epidemie zasáhla Karlovarský kraj letos v lednu až březnu. V současné době už v kraji nefunguje žádná covidová jednotka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, ekonomika, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, epidemie, Karlovy Vary, Cheb, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirová epidemie způsobila Karlovarské krajské nemocnici vysoké náklady  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.