Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Krajští záchranáři dostali pět nových sanitek se samonakládacím zařízením

V Karlovarském kraji pokračuje pravidelná obnova vozidel Zdravotnické záchranné služby. Ta každý rok vymění pět sanitek a jedno menší auto pro lékaře. Jedná se o systém výměny vozidel, který většinou zajišťuje bezproblémový provoz bez nutnosti větších a nákladnějších oprav.

„V praxi to znamená, že každý vůz u nás jezdí čtyři roky. S tímto systémem výměny jsme začali před osmi lety a máme vyzkoušeno, že se jedná o optimální dobu výměny. Po čtyřech letech je nájezd kilometrů, zejména u vozů RZP, okolo 300 tis. km. V 5. roce našeho náročného provozu se zpravidla začínají projevovat různá opotřebení vyžadující nákladnější opravy vozu, což znamená jeho dlouhodobější odstavení z provozu a nahrazení záložním vozidlem. Finanční náročnost na opravy v pátém roce skokově stoupá,“ vysvětluje Petra Bakurová, mluvčí karlovarské záchranky.

Nové vozy, které krajští záchranáři převzali, budou jezdit na základnách Karlovy Vary, Ostrov, Mariánské Lázně a Cheb.

„V systému pravidelné pětileté obnovy sanitek hodláme pokračovat i v dalších letech. Na začátku roku jsme již pořídili menší vozidlo, které jezdí s lékařem do Sokolova,“ doplnil Jiří Smetana, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského Kraje.

Financování sanitek je zajištěno z krajského rozpočtu a z fondu České kanceláře pojistitelů. „Zmiňovaných pět sanitek záchranka hradí z dotace Karlovarského kraje. V letošním roce vyšlo jedno takové vozidlo rychlé záchranné pomoci na 3, 5 milionu korun, všech pět sanit tedy na 17, 4 milionu.  Menší vůz pro lékaře se vždy záchranka snaží pořídit z prostředků Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Všechna vozidla mají moderní vybavení, aby byla komfortní nejen pro převážené nemocné, ale i pro záchranáře,“ upřesnil Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

V případě sanit se jedná o tovární značku VW, konkrétně jde o Transporter T6. Světelná a výstražná zařízení jsou červeno modré barvy.

„Skvělou zprávou je, že jsme i tato vozidla mohli vybavit samonakládacím zařízením. To znamená, že jsou zde elektricky ovladatelná nosítka. Pro inovaci jsme se rozhodli zejména proto, abychom předcházeli pracovním úrazům a možným dlouhodobým zdravotním problémům se zády našich zaměstnanců ve výjezdu,“ dodal Miloš Kukačka, vedoucí úseku nelékařských zdravotnických profesí karlovarské záchranky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky ZZS KVK, nové vozy, Karlovarský kraj, záchranáři, lékař, oprava, Česká kancelář pojistitelů, Volkswagen, Petr Kulhánek, Jiří Smetana, Starostové a nezávislí, Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští záchranáři dostali pět nových sanitek se samonakládacím zařízením  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.