Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Alergie nás může zaskočit v každém věku, nejčasněji lidi trápí pyly a roztoči

Kvetoucí louky a stromy v ulicích jsou nádherná podívaná. Jsou ale tací, kteří by rozhodně nesouhlasili. Alergici! Nejčastěji se setkáváme s alergií na pyl, roztoče, plísně, hmyzí bodnutí nebo na potraviny a srst domácích mazlíčků. Lze projevy alergie zmírnit přírodní cestou? A jaké případy jsou pro odborníky ty nejtěžší? Na to odpovídala lékařka Martina Vachová v rámci online poradny FN Plzeň.

Bohužel hned na začátek máme špatné zprávy. Zmírnit projevy alergie cviky, inhalací či bylinkami podle lékařů moc nepomáhá.

„Jistě bych doporučila proplachy nosu solnými roztoky, například mořskou vodou či vincentkou. Dále pomáhají režimová opatření, která mají snížit kontakt s alergenem tedy s pylem. To znamená nosit sluneční brýle, omezit větrání, nesušit prádlo venku, po příchodu domů se ihned převléct a tak dále. Bohužel tato opatření většinou příznakům alergie plně nezabrání a pacienti se bez medikace neobejdou. Naštěstí dnešní medikamenty určené k léčbě alergie jsou bezpečné a účinné,“ vysvětluje lékařka Ústavu imunologie a alergologie Martina Vachová.

Alergici mohou sledovat také Pylový semafor, který najdou na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Aktuálně rozkvétá bříza, pozvolna začnou rozkvétat také duby a buky. Počasí bylo zatím chladnější, a tak je letošní pylová sezona mírnější než v předchozích letech.

Alergie je přemrštěná reakce imunitního systému na alergen, což může být v podstatě jakákoli látka. Jako nejhorší považuje Vachová pacienty, kteří mají závažné alergické reakce a nedaří se zjitit jejich příčina.

„Existují totiž bohužel i takzvané idiopatické anafylaxe, u kterých se příčina nezjistí a spouštěč reakce zůstává nejasný. To vidím jako největší problém, naštěstí je to vzácné. Jinak často řeším alergie na včelí a vosí jed, alergie na nejrůznější potraviny (mořské plody, ořechy, mák), ale to jsou vcelku běžné věci,“ popisuje lékařka.

Mezi lidmi koluje také označení „zkřížená alergie“. Co to znamená? Pacient alergický na pyl s projevy sezónní rýmy, může reagovat i na některé potraviny.

Vyplývá to z podobnosti alergenových molekul, které jsou v pylech a potravinách obsažené. Zkřížená alergie se asi nejčastěji vyskytuje u pacientů alergických na pyl břízy, kterým velmi často vadí například jablka, broskve, třešně, ale i kořenová zelenina a ořechy. Velmi často mají i potíže při škrábání syrových brambor, kdy kýchají. Ne každý alergik na pyl však musí mít zkříženou alergii, a pokud ji má, tak mu nemusí vadit všechny uvedené potraviny, ale jen některé. Podobně existuje i zkřížená alergie mezi roztoči a mořskými plody, latexem a exotickým ovocem a tak dále,“ dodává lékařka.

Na vzniku alergie se může do jisté míry podepsat genetika, prostředí i životní styl. Vyskytnout se u nás může kdykoli. Poměrně často trpí alergiemi kojenci, kteří reagují na mléko a vzniká u nich atopický ekzém. Alergická rýma se oproti tomu projevuje spíše v předškolním a školním věku. Velmi záleží i na typu alergie, například alergie na hmyzí štípnutí se projeví spíše ve vyšším věku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay | Zdroj online poradna FN Plzeň

Štítky alergie, zdraví, FN Plzeň, online poradna, pyl, hmyz, roztoči, jídlo, Fakultní nemocnice Plzeň, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alergie nás může zaskočit v každém věku, nejčasněji lidi trápí pyly a roztoči  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.