Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Otevření lázní pro samoplátce se projeví do dvou až tří týdnů

Otevření lázní pro klienty - samoplátce, které schválila vláda, by se v lázeňských zařízeních mohlo projevit do dvou až tří týdnů. Pro řadu lázeňských subjektů tvoří samoplátci dominantní část zákazníků, ale dosud podle vládních nařízení na rozdíl od pacientů vyslaných zdravotními pojišťovnami měli velmi omezené podmínky pro lázeňskou léčbu. Proto rozhodnutí vlády lázně vítají, řekl generální ředitel Lázní Mariánské Lázně Karel Kalivoda. Podle nových podmínek by samoplátcům stačil i negativní profesionálně provedený PCR nebo antigenní test na koronavirus.

"Čekali jsme na to dlouho a dlouho jsme se o to snažili," konstatovala Kalivoda. Uvolnění podmínek pro samoplátce bylo postupné. Nejdřív nám pustili ty, kteří prodělali covid, teď od pondělí 10. května už to mohli být ti, kteří byli plně vakcinováni a nyní se k tomu přidává ta třetí možnost, tedy pro ty, kteří budou mít negativní test," popsal Karel Kalivoda.

Návrat samoplátců ale nebude okamžitý a podle Kalivody se do lázní začnou vracet zhruba na konci května. "Minimálně potřebujeme 14 dní, než se to nějakým způsobem projeví. Nehledě k tomu, že například v Mariánských Lázních jsou nyní otevřeny jen tři hotely. Myslím že okolo víkendu 15. a 16. května se začnou otevírat další lázeňské hotely a zhruba na konci měsíce se to snad začne plnit. A to už budou asi čísla nákaz tak nízká, že přijdou i další rozvolnění," doufá ředitel největších lázní v Mariánských Lázních.

V Mariánských Lázních byly před koronavirovou krizí samoplátci převažující klientelou. Podle Kalivody lázeňskou péči hrazenou přes zdravotní pojišťovny nabízely v Mariánských Lázních jen tři společnosti, kromě Lázní Mariánské Lázně ještě hotely Royal a Cristal. "Zbytek kapacit jel čistě na samoplátce, takže bych si troufnul tvrdit, že tu bylo až 80 procent samoplátecké klientely," odhaduje.

Lázně v současné situaci, kdy je omezený mezinárodní pohyb, očekávají, že situace v letošní sezoně bude podobná jako loni, to znamená, že hlavně zpočátku budou převažovat čeští klienti. Klienti z Evropské unie sice do českých lázní mohou, ale stále pro na platí pětidenní karanténa zakončená negativním testem. "Léto, očekáváme, bude podobné loňskému, to znamená 80 procent domácí klientela a někdy v průběhu července až srpna se začnou objevovat hosté z Německa. A hosté z Ruska a rusky mluvících zemí letos moc nadějně nevidíme, spíš by mohli začít jezdit na jaře 2022," dodal Karel Kalivoda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, lázně, koronavirus, vláda, Mariánské Lázně, Karel Kalivoda, hotel, Evropská unie, koronavirová krize, Rusko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření lázní pro samoplátce se projeví do dvou až tří týdnů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.