Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Počty nemocných covid-19 v kraji mírně klesají, mrtvých naopak přibývá

V Karlovarském kraji klesl počet aktuálně nemocných pod šest tisíc. Během uplynulého týdne si nejvíce polepšilo Chebsko, kde počty nakažených klesly zhruba o pět set případů. Na Karlovarsku a Sokolovsku jsou poklesy podstatně nižší.

„Aktuálně evidujeme 5867 nakažených lidí v celém kraji. To je přibližně o devět set případů méně, než v minulém týdnu. Na Chebsku je momentálně 1289 nemocných, na Sokolovsku 2115 a na Karlovarsku 2463,“ říká mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Zatímco počty nemocných lehce klesají, počty mrtvých naopak rostou. Během uplynulého týdne zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 84 lidí. Celkem už v nejmenším českém kraji zemřelo 701 lidí nemocných covid-19.

„Nejvíce lidí zemřelo od začátku pandemie v okrese Cheb a to 305. Za poslední týden jich bylo 38. Na Sokolovsku zatím zemřelo 173 lidí, z toho za posledních sedm dní 25 a na Karlovarsku evidujeme 223 zemřelých, z čehož 21 jich zemřelo v posledním týdnu,“ doplňuje mluvčí hygieny.

V uplynulých sedmi dnech bylo v Karlovarském kraji provedeno přibližně šest tisíc testů. Počet vyléčených osob šplhá k číslu 40 000.

S očkováním pomohli vakcíny ze Saska

V kraji se před týdnem otevřelo první velkokapacitní očkovací centrum a to v karlovarské KV Aréně. V polovině března se otevřou další místa v Sokolově a Chebu.  

„Očkovací centrum připravované v sokolovském Klášterním kostele sv. Antonína Paduánského bude otevřeno 15. března 2021. V současnosti specializovaná firma provádí instalaci potřebného vybavení. Ve stejném termínu, tedy v polovině března 2021, se počítá také se zprovozněním očkovacího centra v Kulturním centru Svoboda v Chebu,“ uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Očkování se v současné době týká jak zdravotníků a lidí pracujících v takzvané první linii, tak i pedagogů a seniorů starší sedmdesát i a osmdesáti let. Ti se mohou registrovat do centrálního rezervačního systému, ve kterém jsou jim průběžně přidělovány termíny, podle potvrzovaného počtu dodávaných vakcín.  Těch v minulém týdnu dostal kraj o téměř 17 tisíc dávek více, neboť 15 000 dávek nám věnovalo Sasko a dalších 1800 přidala vláda ČR. Jednalo se vakcíny Astra Zeneca.

„Vážíme si toho, že se náš sousední region, se kterým jsme jednali i o možnosti převozu pacientů do saských nemocnic, odhodlal k takovému kroku. Umožní nám to jednak proočkovat více našich obyvatel, dále se sníží i riziko přenosu nákazy v příhraničí,“ říkal k dodávce vakcín z Německa hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Vakcíny byly částečně určeny pro praktické lékaře, kteří se v Karlovarském kraji postupně do očkování zapojují. „Vakcíny ze Saska jsou samozřejmě velkou pomocí, budeme moci mnohem dříve zapojit do očkování praktické lékaře v kraji, kteří splní požadovaná kritéria. Vakcínu lze ale využít samozřejmě i ve stávajících očkovacích místech,“ uvedl Josef März (VOK), uvolněný krajský zastupitel pro zdravotnictví.

Praktici mohou očkovat i chronicky nemocné

A právě praktičtí lékaři si mohou vakcíny vyzvedávat v nemocničních lékárnách v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. A navíc mohou očkovat i chronicky nemocné osoby mladší sedmdesát let. To mohou udělat na základě posouzení jejich zdravotního stavu a následné registrace do rezervačního systému.

„V případě, že se praktický lékař těchto chronicky nemocných osob do očkování nechce zapojit, je třeba, aby tito lidé telefonicky kontaktovali svého ambulantního specialistu (například IKEM, Revmatologický ústav, dialyzační centrum, kardiocentrum a další ordinace ve  fakultních či krajských nemocnicích) a domluvili se na zájmu o očkování. Zdravotníci ze specializovaného pracoviště následně osloví krajský koordinační tým pro očkování, dohodnou se na zajištění vakcíny, termínu a času pro vakcinaci a zpětně pacienty budou informovat,“ dodala Jana Pavlíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky očkování, registrace, COVID-19, praktičtí lékaři, rezervace, vakcína, Karlovarský kraj, okres Sokolov, okres Cheb, Cheb, Sasko, Krajská hygienická stanice, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných covid-19 v kraji mírně klesají, mrtvých naopak přibývá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.