Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ideální ministr pro tuto dobu byl profesor Prymula, bohužel to totálně podělal, říká primář interny Martin Straka

Patří mezi zdravotníky, kteří si v posledních týdnech mnohokrát sáhli na dno svých sil, pracuje jako primář sokolovské interny, ale jezdí pomáhat třeba i do chebské nemocnice. Nazývá věci pravými jmény a za svá tvrzení a názory se nestydí. Karlovarská Drbna si povídala s lékařem Martinem Strakou, který v posledních týdnech ostře kritizoval vládu, vzkázal ministru zdravotnictví, že selekce pacientů existuje a myslí si, že pomoc z Německa měla být Karlovarskému kraji povolená už v lednu. Více se dočtete v následujícím rozhovoru.

Nemocnice v Karlovarském kraji prožívaly v minulých týdnech velmi složité období. Situace se na západě Čech sice relativně stabilizovala, ale nemoc se šíří dál do celé republiky. Vy máte zkušenosti s balancováním na hraně, možná i za hranou kapacit nemocničních lůžek, co byste vzkázal do nemocnic v dalších krajích, kde se dají nárůsty pacientů covid-19 očekávat?


My jsme v tom žili x týdnu, bojovali a nějak to dlouho dávali. Pak už to nešlo a potřebovali jsme pomoci. Dnes nemocnice jinde padají hned v prvním týdnu. Asi nebrali má slova vážně a nepřipravili se.

V Karlovarském kraji se dlouho volalo po otevření hranic pro transporty pacientů z příhraničí. Místo do sousedního Německa se ale rozváželi po celé republice, kde s největší pravděpodobností nyní budou potřebovat každé volné lůžko. Myslíte si, že vláda a ministerstvo zdravotnictví tímto pomyslně sklidí ovoce své zatvrzelosti a neochoty požádat Německo o pomoc a převést tam pacienty ze západu Čech, nebo věříte, že se to zvládne i s tím, že jsou desítky lůžek po celé republice obsazeny pacienty právě z Karlovarského kraje?


Pomoc z Německa se měla na začátku ledna využít, jiný komentář je zbytečný, to přece každý musel vidět.

Jaká je z Vašeho pohledu aktuální situace v Karlovarském kraji ohledně nákazy covid-19? Dá se očekávat už jen zlepšování situace, nebo může dojít k dalším výrazným nárůstům nemocných a hospitalizovaných lidí?


Mělo by se to nyní lepšit. Hlavní změna je nyní v tom, že přijímáme mnohem, mnohem mladší lidi. Starší už to prodělali, či jsou naočkovaní anebo se úspěšně nemoci vyhýbají (čili jsou zavření doma). Mladší chodí do fabrik a těžko viru utečou.

Po uzávěrách okresů Sokolov, Cheb a Trutnov přišla nyní uzávěra celé republiky. Co si o tomto postupu vlády myslíte, souhlasíte s ním? Nebo byste místo takto přísného lockdownu České republiky volil jinou cestu jak bojovat s pandemií, případně byste se přikláněl k ještě tvrdší formě lockdownu například i zavření výrobních závodů?


Strategií je mnoho, ale chce to koncept odborníky řízený, to je základní norma. V Německu mají tým odborníků, všichni jim věří a poslouchají. My jsme bohužel dáni na milost a nemilost člověka, co si mylně myslí, že všemu rozumí nejlépe.

Jaká očekáváte za tři týdny počty nakažených? Budou podle Vás výrazně lepší, nebo se lockdown vůbec neprojeví a budeme muset v uzávěře pokračovat?


No zde u nás to trvalo x týdnů, takže podobný scénář očekávám i v dalších koutech republiky. Naději upínám v léto, kdy bude teplo viru nepřející a snad už bude více lidí proočkováno. Očkování rovná se záchrana života. Nikdo si nyní nemůže být jist, každý jsme ohrožen, ať je nám 20 či 80.

Stále častěji a hlasitěji se mluví o možnosti výměny ministra zdravotnictví. Občas někdo navrhne svrhnout celou vládu. Myslíte si, že by to byl správný krok opět měnit ministra zdravotnictví nebo případně, dokážete si představit, kdo a jak by řídil tuto zemi v této nelehké době?


Ideální ministr pro tuto dobu byl profesor Prymula, bohužel to totálně podělal. Demise vlády není ve hře, budou volby, to je nereálné. A jen blázen by nyní vzal post ministra zdravotnictví.

Sledujete proces očkování v ČR? Kdy myslíte, že bude možné říci, jsme z nejhoršího venku, máme naočkováno tolik a tolik lidí a to už je pro zdravotnictví bezpečný počet lidí, kteří jsou proti této nemoci nebo alespoň proti těžkým průběhům chráněni?


60% populace už bude mít slušný efekt. A ano, tak to přesně je, očkování nás neochrání před infekcí, zachrání nám ale život. Sobecky musím říci, že jsem rád, že jsem zdravotník a měl jsem tu možnost se nechat naočkovat.

Co udělaly uplynulé týdny s kolektivem zaměstnanců sokolovské nemocnice? Teď nemyslím vyčerpání, ale spíš nějaké semknutí, pocit toho, že jste všichni na jedné lodi, že každá ruka se počítá, že jsou lékaři, sestry a další personál ochotni zůstat dlouho přesčas, sloužit směny navíc a nedívat se na vlastní zájmy, rodiny a mnoho dalšího? Změnila takto vypjatá situace poměry a vztahy na pracovištích?


Přesně tak, semknutí je to správné slovo. Snažíme se být v dobré náladě, sám šířím na pracovišti srandu a humor, a snažíme se tu náladu přenést i na pacienta, byť je to logicky složité. Velmi nás nabíjí psychická i materiální podpora veřejnosti, ta je obrovská a jsme za ni vděčni.

Poslední otázkou se Vás zeptám na to, co bude poté, až tato pandemie skončí, nebo alespoň poté, až se ji podaří dostat pod kontrolu, nemocnice se vyprázdní a život se vrátí „do normálních kolejí“. Jaké stopy zanechá nemoc covid-19 na lékařském personálu, záchranářích, hasičích, policistech, vojácích a všech co pomáhají nebo pomáhali v takzvané první linii? Na lidech, kteří mnohokrát viděli umírat nakažené lidi, zažili pocit beznaděje a mnohokrát si sáhli na dno svých sil?

Svět se zbláznil a covid ho změnil, přál bych si návrat do předchozího stavu, to se ale nezdá úplně reálné. Uvidíme, co bude, už se těším na pivo s kamarády z goofy týmu po výživném cyklovýletu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky covid-19, nákaza, očkování, Sokolov, Martin Straka, Karlovarský kraj, pacient, Německo, nemocnice, vláda, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální ministr pro tuto dobu byl profesor Prymula, bohužel to totálně podělal, říká primář interny Martin Straka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.