Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

ČR se blíží hraniční kapacitě lůžkové intenzivní péče, podle hejtmana nastal čas aktivovat spolupráci s Německem

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) dnes sdělil premiérovi Andreji Babišovi (ANO), že již obeslal vedení příhraničních bavorských okresů a požádal je o stanovisko, zda by bylo možné spolupracovat na přeshraničních transportech pacientů s covid-19.

 „Blížíme se k hraniční kapacitě lůžkové intenzivní péče v zemi, z našeho pohledu nastala doba pro aktivaci spolupráce našeho státu se SRN ohledně přeshraničních transportů pacientů,“ řekl Petr Kulhánek dnes během videokonference hejtmanů s premiérem a členy vlády. Všechny zároveň informoval, že Karlovarský kraj v této souvislosti již obeslal vedení příhraničních bavorských okresů, aby je informoval o situaci a požádal o stanovisko, zda by bylo možné na přeshraničních transportech pacientů s covid-19 spolupracovat.

„Premiér potvrdil, že vláda má připraven rámec pro takovou spolupráci, jakmile o ni zažádá krajská koordinátorka pro intenzivní péči. Jeho slova potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO),“ doplnila mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Hejtman je přesvědčen, že dohoda o sdílení lůžkové kapacity je velmi aktuální. Z nemocnic v kraji je každý den transportováno deset až dvacet pacientů do jiných částí republiky a to aktuálně do nemocnic v Jihlavě, Mostu nebo Teplic.

„Rada kraje mi uložila situaci dále řešit, včetně toho, abych se spojil s bavorskými protějšky a získal informace o dostupné lůžkové kapacitě. Dostávám také kontinuální žádosti z regionu o aktivaci této spolupráce od občanů i od zástupců měst, vznikly různé petice k tomuto tématu. Stejně tak registruji vyjádření německých politiků, že na poskytnutí takové pomoci jsou připraveni. Uvědomujeme si, že to není nástroj k vyřešení situace, ale jedna z možností, které bychom měli využít souběžně s mezikrajským transportem v ČR,“ pokračoval Petr Kulhánek s tím, že komunikace s příhraničními nemocnicemi začne, jakmile kraj obdrží reakci z bavorské strany.

V uplynulých dnech uvedl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, že přeshraniční pomoc bude aktivována při dosažení 90 procent naplněnosti národní kapacity lůžkové intenzivní péče, což je hranice, ke které se v současnosti kapacita přibližuje.

„Situace v SRN sice také není jednoduchá a země pokračuje ve vyhlášeném lockdownu až do 7. března. Přesto je v bavorském příhraničí nižší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, než tomu bylo v minulých týdnech v okrese Cheb,“ dodala Jana Pavlíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky covid-19, transporty, Nemcko, intenzivní péče, hejtman, premiér, Bavorsko, Česko, Karlovarský kraj, Německo, pacient, Petr Kulhánek, ANO 2011, Andrej Babiš, Starostové a nezávislí, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČR se blíží hraniční kapacitě lůžkové intenzivní péče, podle hejtmana nastal čas aktivovat spolupráci s Německem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.