Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ortopedi sokolovské nemocnice hrozí hromadnou výpovědí

Spor lékařů s vedením nemocnice se týká požadavků na navýšení operativy, což vedení nemocnice údajně nechce vyslyšet. Druhým sporným bodem je otázka nového primáře. Vedení nemocnice ho chce vybrat ve výběrovém řízení, lékaři naopak žádají, aby jím byl jeden z nich, který zná nejen kolegy, ale i chod celého oddělení.

Sokolovští lékaři ve svém prohlášení uvádějí, že ortopedické oddělení udělalo za posledních dvacet let velký krok kupředu a patří k nejvýkonnějším pracovištím v České republice v počtu výměn velkých kloubů. „Kromě toho se primáři Vastlovi podařilo zajistit i odborný růst lékařů, neboť jim umožňoval provádět složité operace, u kterých asistoval. Jeho lékaři tím získali potřebné zkušenosti a přehled v operativě,“ tvrdí lékaři v prohlášení.

Ti údajně požadovali po vedení nemocnice navýšení počtu operačních výkonů, což nebylo vyslyšeno a to i přesto, že zájemců o totální endoprotézy je nyní zhruba dva tisíce a čekací doba čtyři roky, což je 4 krát delší doba než jinde v republice.

„Naše podněty ale nebyly vyslyšeny. Celkově bylo naší snahou vyjít maximálně vstříc našim pacientům, kteří trpí velkými bolestmi. A zároveň vyjít vstříc ředitelství, jehož zájmem by měl být ekonomický profit. Vše vyvrcholilo v prosinci loňského roku, kdy primář Vastl avizoval svůj odchod. Rozhodl se předat svou funkci kolegovi, doktoru Kňourkovi. Ředitelství však rozhodlo o vypsání výběrového řízení, ve kterém od počátku prosazovalo svého kandidáta,“ pokračují dále sokolovští ortopedi a dodávají: „Respektujeme právo majitele vybrat si svého primáře, my však neseme odpovědnost za naše pacienty. Zvolený kandidát absolutně nesplňuje naše odborné a především morální hodnoty. Navíc nemá žádné vazby na karlovarský region.“

Svůj nesouhlas s postupem vedení nemocnice hodlají vyjádřit dokonce i ukončením pracovního poměru. „Přáli bychom si, aby se situace uklidnila, a nadále jsme mohli poskytovat péči našim pacientům v Nemocnici Sokolov. Pokud však vedení preferuje svého kandidáta před sehraným týmem 7 ortopedů, nezbývá nám než se s tímto rozhodnutím smířit a ukončit pracovní poměr k 28. únoru,“ dodávají ortopedi.

Vedení nemocnice chce situaci uklidnit

Jejich nátlak ale vedení nemocnice odmítá. Zdravotní ředitel holdingu Penta Hospitals CZ, která sokolovskou nemocnici vlastní, Jiří Štefan považuje dopis ortopedů za účelovou snahu  manipulovat veřejným míněním. „Je to neférový přístup k pacientům, kolegům v nemocnici a vedení nemocnice. Za řízení a organizaci péče v naší nemocnici mám přímou odpovědnost. Anebo přesněji, odpovědnost za chod nemocnice a  kvalitu jejích služeb  nemá nikdo jiný, než  vedení nemocnice, jehož jsem součástí. Jeden každý lékař pak odpovídá pouze za kvalitu lékařské péče, kterou on osobně věnuje pacientovi,“ vysvětluje Jiří Štefan.

Ten dále uvádí, že výběrové řízení  na místo primáře ortopedie bylo jedinou možnou cestou se zárukou, že vybraný kandidát splní veškeré náročné požadavky na odbornost i řízení týmu po primáři Vastlovi. „Ten s výběrovým řízením  souhlasil a sám žádného vhodného kandidáta nedoporučil.  Jsem přesvědčený, že ne všichni chtějí z vlastní vůle z nemocnice opravdu odejít. Vyzývám je, aby zvážili tento krok. Situaci dobře znají a sami dobře vědí,  že na jedné straně stojí skutečná odpovědnost za nemocnici a její pacienty  - a proti tomu hlavně  dílčí, osobní, neveřejné  zájmy některých jednotlivců.,“ pokračuje dále zdravotní ředitel a přiznává, že nebude rád, když řada ortopedů odejde, protože jsou pro nemocnici svojí odborností přínosem. Pokud se ale k odchodu skutečně rozhodnou, ortopedie v Nemocnici Sokolov údajně nebude poskytovat méně kvalitní péči.

„Od začátku máme maximální snahu vrátit do oddělení klid na práci, protože až se bude moci operovat, nesmí být jakýmkoliv způsobem poškozený jediný pacient. Vedení nemocnice ale v žádném případě nepřijme diktát. Dopis kolegů z ortopedie je jen neférovým, manipulativním nátlakem, který hraničí s vydíráním. V důsledku poškozuje nemocnici i její pacienty,“ dodává Jiří Štefan.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ortopedie, Sokolov, výpověď, neshody, operace, primář, nemocnice, lékař, Nemocnice Sokolov, pacient, Česko, Penta Hospitals CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ortopedi sokolovské nemocnice hrozí hromadnou výpovědí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.