Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do chebské nemocnice by mohly přijít pomáhat sestry z Lázní Kynžvart

Devět zdravotních sester z Lázní Kynžvart by mohlo pomáhat v chebské nemocnici. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocice (KKN) Vladislava Podrackého doplní personál v klasickém provozu i na covidových pracovištích. Další tři sestry z Lázní Kynžvart budou asistovat na odběrových místech.

V chebské nemocnici se situace začíná stabilizovat. Část pacientů se převáží do ostatních nemocnic a pacienti nevyžadující akutní péči zdravotníci překládají do nemocnice v Mariánských Lázních nebo sociálního zařízení Rehos v Nejdku. Další pacienty v posledních dnech převezli do nemocnic v Karlových Varech, Praze a v Plzni.

"Kvůli nedostatku zdravotníků musela nemocnice dočasně přerušit provoz porodnického oddělení a oddělení šestinedělí. Porody i akutní výkony se směřují do nemocnice v Karlových Varech," uvedl Vladislav Podracký.

Podle včerejších údajů chebské nemocnice bylo na intenzivní péči 12 pacientů s covidem, dalších 23 je umístěno na standardních lůžkách. Nejvíce pacientů s koronavirem zaznamenala nemocnice dosud v neděli, kdy tam intenzivní péči vyžadovalo 13 pacientů a dalších 30 bylo na ostatních lůžkách. Podle Podrackého se ale počet pacientů i jejich stav neustále mění.

O možnosti pomoci zdravotníkům jednal ředitel chebské nemocnice Martin Krušina s ředitelem Lázní Kynžvart Janem Ludvíkem. "Budeme se snažit, aby personál, který by nám výrazně pomohl, nastoupil v řádu dní, musí se ale ještě dořešit smluvní otázky," řekl dále mluvčí.

Nemocnice potřebuje zdravotní sestry primárně na covidová oddělení. "Jestli tam ale sestry skutečně nastoupí, nebo ne, je na bázi dobrovolnosti. Zdravotní sestry by po zaškolení prioritně doplnili stávající kvalifikovaný personál na oddělení ARIM (Anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicína)," dodal  mluvčí.

A právě o problematice kvalifikace sester mluvil i místostarsta Chebu Jiří Černý (VPM). "Snažíme se nemocnici všemožně pomáhat, ale pokud není personál je to špatné. Často se mluví například o sestrách z lázeňských zařízení, ale to není jednoduché je postavit k lůžku s pacientem. Oni ty zkušenosti většinou nemají a navíc nemají potřebné atestace například na ventilovaná lůžka. Takže to vůbec není jednoduchá věc a už vůbec to nejde řešit ze dne na den," uvedl místostarosta Chebu s tím, že někteří zaměstnanci nemocnice poukazují na neutěšený stav v zařízení již delší dobu.

Problém personálu se objevuje i v otázce další možné pomoci. Tu nabízí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v podobě až osmi ciovidových lůžek na JIP oddělení z Prahy a Jihočeského kraje.  "Nemocnice samozřejmě nabídku vítá, bude k nim ale nutné zajistit kvalifikovaný personál," dodal Vladislav Podracký.
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Cheb, pomoc. Lázně Kynžvart, Lázně Kynžvart, pacient, zdravotní sestra, Praha, Karlovy Vary, Nemocnice Mariánské Lázně, Plzeň, Nejdek, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do chebské nemocnice by mohly přijít pomáhat sestry z Lázní Kynžvart  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.