Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Karlovarském kraji dnes začalo očkování proti nemoci covid-19

, aktualizováno 4. ledna 2021, 12:00

Dnes přesně v osm hodin ráno bylo v Karlovarské krajské nemocnici zahájeno očkování proti koronaviru. Situace v kraji se stále zhoršuje a počet nemocných aktuálně přesahuje 2700. Největší nárůsty jsou v posledních dnech zaznamenávány na Chebsku.

„Očkování bylo zahájeno v 8 hodin ráno a bude prováděno v ambulanci cestovní medicíny v suterénu pavilonu B karlovarské nemocnice,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

Karlovarský kraj má zatím k dispozici  975 vakcín. V Karlovarské krajské nemocnici jich ale zůstalo jen 400, ostatní budou aplikovány v dalších nemonicích v kraji. „V Chebu je k dispozici tuším 117 vakcín," řekl lékařský ředitel KKN Josef Mašek s tím, že další vakcíny obdržela také nemocnice v Sokolově.

Krajská nemocnice použije všechny dávky, které má k dispozici. Zájem je mezi zdravotníky velký. Podle Podrackého předběžný zájem o vakcínu projevilo přibližně 500 lidí z 1200 kmenových zaměstnanců nemocnic.

První vakcínu dnes dostala zdravotní sestra anesteziologie Lucie Růžičková. Jako první přišli na řadu pracovníci covidových pracovišť z oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (OARIM), z kožního a infekčního oddělení. Nemocnice pak chtějí podle lékařského ředitele očkovat zhruba 100 lidí denně.

První várka vakcín v počtu 975 kusů dorazila do kraje těsně před koncem loňského roku. Stejně jako v celé České republice budou i v Karlovarském kraji přednostně očkováni zdravotníci, příslušníci Integrovaného záchranného systému a vybraní senioři.

„Prioritní je pro nás v tuto chvíli zajistit akutní zdravotní péči v nemocnicích na území regionu, činnost záchranářů a dalších složek IZS, pracovníků v zařízeních následné péče, v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Proto budeme v Karlovarském kraji v první fázi očkovat právě zájemce z těchto profesí. Platí to i pro praktické lékaře a ambulantní specialisty,“ vysvětlil Josef März (VOK), uvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

Další vakcíny by měly do Karlovarského kraje dorazit v průběhu měsíce ledna. Celkem je zatím očekáváno třikrát 975 dávek. Vzhledem k tomu, že se vakcína aplikuje ve dvou dávkách, vystačí pro necelé dva tisíce zájemců.

Situace ohledně nákazy koronavirem se během posledních dní v Karlovarském kraji výrazně zhoršila. Zejména na Chebsku čísla rostou velkou rychlostí. „Na Chebsku aktuálně evidujeme 1061 nakažených a to je nejvíce v celém kraji. Na Sokolovsku je to 852 nakažených osob a na Karlovarsku 806,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková.

Během víkendu se opět méně testovalo a tak se očekává, že v dalších dnech budou nemocní lidé opět přibývat. Za včerejšek bylo v kraji provedeno a vyhodnoceno pouze 172 testů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, očkování, vakcína, Karlovarská krajská nemocnice, okres Cheb, nemocnice, Josef Mašek, Nemocnice Sokolov, Cheb, Josef März, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji dnes začalo očkování proti nemoci covid-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.