Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Karlovarském kraji budou studenti pomáhat i dále v rámci praxe

Studenti posledních ročníků středních zdravotnických škol v Karlovarském kraji budou od středy dál pomáhat v nemocnicích v rámci praktické výuky. Zároveň si ale budou plnit povinnou prezenční výuku. Nemocnice v kraji pomoc studentů potřebují, mají stále nedostatek personálu.

V nemocnicích v regionu pracují desítky studentů v rámci odborné výuky nebo na pracovní smlouvu. Studenti posledních ročníků středních a vyšších odborných škol by se ale měli vrátit do tříd.

Podle ředitelky Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy zdravotnické Karlovy Vary Hany Švejstilové budou studenti chodit na výuku a nadále pomáhat v nemocnicích v rámci praxe. "Máme 31 žáků ve čtvrtém ročníku obor zdravotní asistent. Rozdělené to mají tak, že v pondělí až středu jsou prezenčně ve škole a čtvrtky a pátky si plní odbornou praxi s vyučujícím na pracovištích v nemocnicích, takže jsme tento model tři ku dvěma ponechali," řekla Švejstilová.

V karlovarské zdravotnické škole tak utvořili ze čtvrtých ročníků tři skupiny po deseti. Studenti pomáhají především v Karlovarské krajské nemocnici, jedna skupina je v ostrovské nemocnici a střídají se také v nemocnicích v Sokolově a v Chebu. "Práci si organizují po dohodě s hlavními sestrami v nemocnicích, tak aby pokryly ta oddělení, kde je nejvíc potřebují, nyní nejvíce třeba na covid oddělení nebo na infekčním či na interně," uvedla ředitelka.

Do pomoci v nemocnicích se zapojili také studenti karlovarské vyšší odborné školy, a to první až třetí ročníky oboru diplomované sestry. "Na vyšší odborné škole jsou všechny už více méně kvalifikované sestry, které mohou samostatně pracovat. Ony mají nyní období, kdy chodí na praxe až do ledna, takže tam, kde sestry nejvíce chybí, to saturujeme hlavně těmi studentkami vyšší odborné školy," doplnila Švejstilová.

Někteří studenti podle ředitelky pracují v nemocnicích i mimo školní výuku a povinnou praxi, nemocnice s nimi uzavírají dohodu o provedení práce.

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Vladislava Podrackého je výpomoc studentů zdravotnických škol stále potřeba. "Nahradí personál, který chybí, ať z důvodu karantény nebo pracovní neschopnosti. Těchto zaměstnanců je stále okolo sedmi desítek," uvedl Podracký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, školy, Karlovarský, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, Karlovy Vary, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji budou studenti pomáhat i dále v rámci praxe  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.