Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ministr zdravotnictví Jan Blatný slíbil podporu vzniku traumacentra v karlovarské nemocnici

Traumacentrum II. typu by v krajském městě mohlo vzniknout už v příštím roce. Potřebná péče například při závažných úrazech by tak byla pro obyvatele regionu mnohem dostupnější. O podpoře tohoto projektu jednali s ministrem zdravotnictví zástupci Karlovarského kraje a Karlovarské krajské nemocnice.

Karlovarský kraj patří k nejmenším regionům, nesídlí tady letecká záchranka, proto se při haváriích, jako byla nedávná srážka vlaků u Perninku, musíme spoléhat na pomoc v jiných krajích a nemocnicích. Kdybychom měli například v karlovarské nemocnici oficiální traumacentrum II. typu, výrazně by se urychlila pomoc především lidem s mnohačetnými úrazy a specializovaná péče by pro ně byla dostupnější. Moc si tedy vážím podpory ministra zdravotnictví, kterou nám přislíbil,“ uvedl Petr Kubis (ANO), hejtman Karlovarského kraje.

Karlovarský kraj o traumacentrum v rámci Karlovarské krajské nemocnice usiluje už dlouho a podle  radního pro zdravotnictví Jana Bureše (ODS) by to kraji přineslo nejen zkvalitnění péče. „Pomohlo by to také k odstranění problému s transportem těžce zraněných pacientů do Plzně, Prahy a jiných vzdálených nemocnic,“ uvedl Jan Bureš.

Podle primáře Traumatologického oddělení Nemocnice Karlovy Vary Josefa Märze, který je zároveň předsedou České společnosti úrazové chirurgie, je hlavním cílem společnosti doplnění sítě vysoce specializovaných pracovišť o kraje, kde traumacentrum chybí, a v aglomeracích se spádem stávajícího traumacentra nad jeden milion obyvatel. „Chtěli bychom dosáhnout toho, aby síť traumacenter byla rozprostřena po celé ČR. A nevidím v tom problém ani z pohledu úhrad, protože například karlovarská nemocnice už stejně tento typ péče poskytuje, tedy by se napravil a pojmenoval současný stav bez dalšího navyšování nákladů,“ vysvětlil Josef März (Karlovaráci).

Podle vyjádření náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Davida Šmehlíka by pojišťovna se vznikem traumacenter druhého typu neměla z hlediska úhrad problém. Pozitivní je, že by se tak zajistil přístup k této péči na celém území kraje.

Ministr Jan Blatný přislíbil, že vznik traumacenter II. typu podpoří, pokud se podaří doladit jejich roli, postavení a formu spolupráce s traumacentry I. typu. Na existenci těchto specializovaných pracovišť by se měly shodnout i všechny odborné společnosti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky traumacentrum, Karlovarský kraj, KKN, Jan Blatný, Karlovarská krajská nemocnice, ministr zdravotnictví, Jan Bureš, Josef März, Petr Kubis, ANO 2011, ODS, Pernink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný slíbil podporu vzniku traumacentra v karlovarské nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.