Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nové pavilony karlovarské nemocnice vyjdou na dvě a půl miliardy korun, stavět se má začít příští rok

Karlovarská krajská nemocnice prochází přípravnou fází modernizace, jejímž cílem je vybudovat nové prostory pro vybraná zastaralá nemocniční oddělení a vybavit je veškerou potřebnou lékařskou technologií. Stavební úpravy by měly být provedeny i s ohledem na potřebu hospitalizace pacientů s COVID-19 a jinými nákazami.

„Takzvaný generel krajské nemocnice se zrealizuje ve dvou etapách, které navrhla krajem pořízená studie výstavby. V první etapě projektu už došlo k demolici nevyužitého objektu patologie a spalovny, chystá se také likvidace bývalého plicního pavilonu. Následně bude provedena rekonstrukce objektu L (sídlo bývalého infekčního oddělení) karlovarské nemocnice, do kterého by se měla přesunout transfúzní stanice. Ta nyní sídlí v karlovarské Vítězné ulici,“ popisuje detaily generelu Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.

K demolici je určen také stavebně technicky nevyhovující pavilon G, na jehož místě by se měly postavit nové objekty pro ambulantní a lůžkovou zdravotní a ošetřovatelskou péči a rozšířit stávající urgentní příjem pacientů.

„Vznikne zde nové onkologické centrum, interní oddělení, neurologie, kožní oddělení, gynekologie, rehabilitace a kardiovaskulární centrum. Hlavním přínosem projektu by mělo být nejen zvýšení kvality lékařské péče, ale i získání důstojného a moderního zázemí pro pacienty a zdravotnický personál,“ sdělil krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS) s tím, že nyní se připravují podklady pro zpracování projektové dokumentace a vydání stavebního povolení. Stavět by se totiž mělo začít už v příštím roce.

Vedení kraje i nemocnice předpokládá, že první etapa generelu bude dokončena v roce 2025. Na tu naváže druhá etapa, ve které má být postavena škola, parkovací dům a v plánu jsou i úpravy veřejného prostranství areálu nemocnice.

„Chceme, aby do budoucna v areálu nemocnice sídlila střední zdravotnická škola. Logicky se úzce propojí příprava budoucích zdravotníků se zařízením, v němž absolvují odbornou praktickou výuku. A v současné době pandemie koronaviru jsme si ověřili, jak je velmi nutné pro zdravotníky zajistit takové služby, jako je hlídání dětí v okamžicích, kdy je situace v nemocnici opravdu personálně vypjatá. Proto bych byl rád, kdyby byla v rámci generelu vybudována i mateřská škola,“ dodal Jan Bureš.

Kompletní náklady na uskutečnění tohoto krajského strategického projektu se pohybují okolo 2,5 miliardy korun a kraj na jeho realizaci plánuje získat evropské finance.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky generel, nemocnice, dotace, investice, Karlovy Vary, KKN, Karlovarská krajská nemocnice, pavilon, pacient, projekt, Jan Bureš, Jana Pavlíková, pandemie covidu-19, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové pavilony karlovarské nemocnice vyjdou na dvě a půl miliardy korun, stavět se má začít příští rok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.