Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na rušných místech Karlových Varů jsou umístěny automatické externí defibrilátory

Vedení radnice se tímto způsobem snaží zvýšit bezpečí obyvatel krajského města. Proto ve spolupráci se Zdravotní záchrannou službou Karlovarského kraje vytipovalo čtyři místa, kde se pohybuje větší množství lidí a umístilo tam zařízení, které pomáhá zachránit lidský život.

„Nedávno jsme představili ve spolupráci se záchranáři a tvůrci aplikace Záchranka systém videopřenosů, který pomáhá při záchraně životů v krizové situaci před příjezdem záchranářů, a systém varovných zpráv, které pomáhají chránit zdraví a životy při mimořádných událostech ve městě. Inteligentní defibrilátory umožňují poskytnout první pomoc ve chvílích, kdy rozhodují minuty, a to i naprostému laikovi,“ říká primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Projekt včasné defibrilace byl spuštěn už před třemi lety. Nejprve byla vytvořena síť mobilních automatizovaných externích defibrilátorů, které byly poskytnuty složkám IZS, městským policiím, sborům dobrovolných hasičů a dalším, kteří je nevlastnili.

„S tím úzce souviselo jejich proškolení v první pomoci tak, abychom je mohli využít jako tzv. first respondery v přednemocniční neodkladné péči. Důležité jsou ale i stacionární defibrilátory v místech, kde bývá velký počet osob. A to je další krok, kterému se chceme věnovat do budoucna. Pilotně jsme na této věci začali spolupracovat s Městem Karlovy Vary. To se rozhodlo používat typ, který je kompatibilní se systémy v našich vozidlech. Přístroj je navíc umístěn v inteligentní skříni, která jej chrání, udržuje připravený k použití a umožňuje skříň otevřít na základě zadání kódu sděleného operátorem linky 155,“ vysvětluje Miloš Kukačka ze Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje.

Automatické externí defibrilátory jsou nyní umístěny v areálu koupaliště Rolava, v KV Aréně, v Lidovém domě ve Staré Roli a nově také na Městské tržnici.

„Tržnice je určitě nejrušnějším místem veřejné dopravy ve městě, neváhali jsme se zapojit. Naši zaměstnanci jsou samozřejmě pravidelně školení v poskytnutí první pomoci, včetně toho, jak v případě potřeby použít defibrilátor,“ říká Jiří Vaněček (ODS), předseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary, a.s..

Jednou z největších výhod externího defibrilátoru je snadná obsluha, kterou zvládne každý. „Jestli je u nemocniční péče rozhodující její kvalita, u té přednemocniční je nejdůležitější rychlost. Karlovy Vary se tomu snaží napomoci, jsme městem, kterému záleží na bezpečí svých občanů. Věřím, že se k posilování záchranného řetězce přidají i další města a obce,“ dodává karlovarský radní a zároveň lékař Josef März (Karlovaráci).

Součástí projektu je také „instruktážní autobus“, který už nějakou dobu jezdí po karlovarských ulicích a díky nápadným piktogramům s návodem zvyšuje povědomí veřejnosti o tom, jak postupovat při náhlé zástavě srdce. 

„Automatický externí defibrilátor může aktivovat každý. Pro otevření speciální skříně je třeba volat linku 155, kde operátorka sdělí kód k otevření skříně a dále provádí instruktáž, jak s defibrilátorem zacházet. Protože se jedná o přístroje plně kompatibilní s monitory umístěnými ve vozidlech záchranné služby, můžeme hned pro příjezdu připojit pacienta na naše zařízení a pokračovat v pomoci,“ uzavřel Radek Hes, mluvčí karlovarské záchranné služby s tím, že externí defibrilátory jen v letošním roce na Karlovarsku pomohly zachránit dva lidské životy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky defibrilátor, záchranná služba, Karlovy Vary, zdravotnická záchranná služba, Karlovarský kraj, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, sbor dobrovolných hasičů, Josef März, ODS, KV Arena, Dopravní podnik Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rušných místech Karlových Varů jsou umístěny automatické externí defibrilátory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.