Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtman chce přeshraniční koronavirový tým, síly spojí s Bavorskem a Saskem

Pracovní skupina bude zajišťovat aktivní výměnu informací ohledně šíření koronaviru ve zmíněných regionech. Hlavním cílem je rychlý přenos základních informací o vývoji situace na jedné nebo druhé straně hranice nebo pak následně komunikace mezi krizovými štáby a hygieniky.

„O sestavení pracovní skupiny požádal hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) na jednání zástupců Karlovarského kraje s vládní prezidentkou regionu Horní Franky Heidrun Piwernetz a vládní prezidentkou ze Zemského ředitelství Sasko Reginou Kraushaar. Společně se dohodli i na součinnosti v propagaci našich lázní na německé straně, což by mohlo pomoci lázeňským zařízením závislým na německé klientele,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Z každého regionu bude vyčleněn do pracovní skupiny jeden člověk, který bude mít za úkol zajistit rychlý přenos zásadních informací o vývoji situace ohledně koronaviru mezi hygieniky či krizovými štáby.

„Zprovozníme také videokonferenční systém pro případ nutné osobní diskuze. Co se týká lázeňství, tak jsme žádali o pomoc s propagací, protože dobře víme, že naše lázně velmi potřebují, aby se k nám vrátili tradiční lázeňští hosté z Německa. I my jsme v uplynulých měsících umožnili, aby zejména zdravotníci a pracovníci sociálních služeb mohli pokračovat během pandemie v práci v německém příhraničí a proto bychom prezentaci našich lázní v Německu brali jako vstřícné gesto pro změnu z jejich strany,“ upřesnil Petr Kubis.

Karlovarský kraj aktuálně nepatří k regionům zasaženým ohnisky nákazy COVID-19, ale situace se může rychle měnit. Vedení kraje proto nechce nic podcenit. Navíc poukazuje na fakt, že v regionu žije 65 tisíc seniorů, z toho 2 tisíce v pobytových zařízeních sociálních služeb, a právě starší lidé jsou rizikovou skupinou v případě šíření koronaviru.

Na setkání zástupců Karlovarského kraje, Saska a Bavorska se diskutovalo také o otázkách partnerství, útlumu těžby hnědého uhlí a nedokončeném propojení dálnice D 6 od Chebu směrem na německou dálnici A93.  

„Sasko také v současnosti řeší útlum těžby hnědého uhlí. Podle zástupců saské strany se to týká především oblastí Lužice a Lipska. Chceme intenzivně diskutovat o útlumu těžby a o tvorbě nových pracovních míst, protože i zde vidím prostor pro předávání zkušeností,“ dodal hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky COVID-19, přeshraniční spolupráce, Bavorsko, Sasko, Karlovarský kraj, těžba, lázně, Petr Kubis, Heidrun Piwernetz, ANO 2011, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman chce přeshraniční koronavirový tým, síly spojí s Bavorskem a Saskem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.