Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Transfúzní stanice rozšířila seznam zemí, u kterých dočasně vyřazuje dárce

Na seznamu bylo dříve pět států, nyní jich přibylo dalších třináct. Důvodem je samozřejmě výskyt nemoci COVID-19 a pro dárce, kteří přicestovali nebo přicestují ze zemí uvedených na seznamu to znamená, že po dobu jednoho měsíce nesmí darovat krev.

„Dříve byla na seznamu Itálie, Čína, Jižní Korea, Írán a Japonsko,“ říká Veronika Žejdlová z karlovarské transfúzní stanice.

V současnosti je seznam zemí daleko obsáhlejší a patří tam vedle USA a Velké Británie například Německo, Belgie, Rakousko, Francie, Španělsko, Švýcarsko a další evropské země.

„Žádáme všechny dárce, aby si seznam přečetli na našich stránkách a pokud přicestovali z některé z uvedených zemí, aby darování krve odložili po dobu 4 týdnů. To samozřejmě platí i v případě, že dárci byli v kontaktu s rizikovou osobou, u které byla infekce koronavirem diagnostikována, nebo u které je důvodné podezření na tuto infekci,“ doplnila pracovnice transfúzní stanice s tím, že to samé platí o styku s osobou v karanténě.

Karlovarská krajská nemocnice se v současné době nepotýká s akutním nedostatkem krve. „Stav není nijak kritický. V souvislosti s nemocí COVID-19 bylo odloženo mnoho zákroků a proto klesla i spotřeba krve,“ dodal mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky transfúzní stanice, Karlovy Vary, dárcovství, krev, COVID-19, USA, Japonsko, Itálie, Německo, Čína, Velká Británie, Francie, Írán, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Transfúzní stanice rozšířila seznam zemí, u kterých dočasně vyřazuje dárce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.