Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Střední školy v Karlovarském kraji nabídnou dost míst pro všechny deváťáky

Střední školy v Karlovarském kraji nabídnou v dalším školním roce dost míst, aby se dostalo na všechny žáky devátých tříd, kteří budou v červnu v regionu opouštět základní školy. Podle krajského radního pro školství Jindřicha Čermáka (Piráti) tak nabídka pokryje současný vyšší počet dětí, kteří nastupují na střední školy. Některé změny nastanou v oborové struktuře.

"V letošních devátých třídách je v celém Karlovarském kraji 2776 žáků, kterým školy zřizované Karlovarským krajem nabízejí 2803 míst. K tomu je nutné připočítat ještě školy, které zřizuje stát, to je vojenská škola a policejní škola, což je dalších 80 míst," uvedl Jindřich Čermák. Další místa nabízejí soukromé střední školy, připomněl.

V příštím školním roce se otevře po osmi letech znovu obor technické lyceum na Střední průmyslové škole v Ostrově. Podle Čermáka je snahou kraje posilovat trendy, které podporuje i ministerstvo školství. To znamená utlumit obory, o které je už malý zájem, a naopak posilovat obory s vyšším podílem všeobecného vzdělání, jako jsou například právě lycea. Vedle technického lycea by tak mohlo následně vzniknout i lyceum zdravotní nebo pedagogické.

Letos čeká žáky základních škol, kteří se chtějí dostat na střední školy, nový způsob podávání přihlášek. Budou si moct zvolit až tři školy, ale pořadí, v jakém si je vyberou, bude mít podstatně větší význam při umístění.

Karlovarský kraj doporučil středním školám, aby při přijímacím řízení daly větší váhu výsledkům přijímacích testů a menší známkám ze základních škol, které mohou být velmi nevypovídající o skutečných znalostech žáků. U gymnázií radí kraj, aby známky ze základní školy hrály jen 15 procent váhy při přijímacím řízení, u ostatních středních škol doporučil kraj dvacetiprocentní váhu známek. Je ale na ředitelích, jaká pravidla na své škole nakonec uplatní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky střední školy, deváťáci, kapacita středních škol, základní školy

Střední školy v Karlovarském kraji nabídnou dost míst pro všechny deváťáky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.