Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Většina škol v Karlovarském kraji se dnes připojila ke stávce

Většina mateřských, základních i středních škol se dnes v Karlovarském připojila k ohlášené stávce ve školství. Některé z nich omezily výuku, většina ale zůstala zavřená. Školám vadí snižování objemu peněz, které by měly jít do školství. Například na základní škole Křižíkova v Sokolově se obávají toho, že snížením peněz na nepedagogické pracovníky, zejména na asistenty, jich ubyde, což by mohlo způsobit snížení kvality výuky, řekl dnes ředitel Vladimír Vlček.

V sokolovské základní škole se ke stávce rozhodlo přidat všech 65 zaměstnanců. Ředitel tak rozhodl o úplném zrušení výuky. Vedení školy včas informovalo všechny žáky i rodiče, před školou dnes z nich nikdo nestál. Ke stávce se přidali také učitelé, kteří chtěli tímto podpořit nepedagogické pracovníky, kterých se úsporná opatření ministerstva školství dotknou nejvíce.

„Nepedagogičtí pracovníci, ať už jsou to uklízečky nebo kuchařky, pracují téměř za minimální mzdu. Není tajemstvím, že většina uklízeček pracuje za 18.780 korun hrubého, a pokud se jim má ještě z tohoto základu, ke kterému nemají osobní ohodnocení, možná jednou za šest měsíců nějaká odměna, ubírat, tak to byl náš hlavní argument ke stávce," řekl Vlček.

Škola se tak obává, že na asistenty i další nepedagogické pracovníky bude muset v příštím roce hledat jiný zdroj financování, zejména ze strany zřizovatele, tedy města, což vzhledem k napjatému městskému rozpočtu nebude jednoduché. Jinak jejich počet budou muset zredukovat, což by mohlo způsobit snížení kvality výuky. „Nevíme, co čekat. Nejvíce nám vadí ze strany ministerstva neinformovanost," uvedl ředitel.

V Karlovarském kraji se ke stávce připojila také většina ze dvou desítek středních škol. Jednou ze stávkujících škol je také chebské gymnázium. Výuka je tam dnes omezená jen částečně. Ke stávce se tam nepřipojili všichni zaměstnanci, jedním z nich je například učitel a bývalý chebský starosta Antonín Jalovec (VPM). „Čím dál více mám pocit, že odborářům ani tak nejde o nepedagogy, ani o úroveň školství. Prezentují stávku jako referendum o úsporném balíčku a současné vládě. A to já podporovat nehodlám," uvedl na facebooku Jalovec.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky stávka škol, stávka učitelů, zavřené školy, stávka odborů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina škol v Karlovarském kraji se dnes připojila ke stávce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.