Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Karlovarský kraj připravil pro studenty VOŠ sociální práce stipendium

Studenti vyšších odborných škol oboru sociální práce v Karlovarském kraji mohou poprvé v příštím školním roce získat stipendium. Dosud kraj podporoval pouze studenty vysokých škol. Cílem je zvýšit počet kvalifikovaných pracovníků v sociální oblasti, kterých je v regionu nedostatek. V kraji je jediná škola s oborem sociální práce, navíc její kapacita není plně využitá.

„Zaznívá velmi často nedostatek pracovníků v této oblasti, takže tímto reagujeme na to, abychom přilákali studenty po maturitě, ale i studenty, kteří si vzdělání chtějí rozšiřovat," řekl krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti). Žadatel může získat za rok 48 tisíc korun. Stipendiem se zaváže k tomu, že po úspěšném dokončení studia začne v regionu pracovat v oblasti, která tuto kvalifikaci vyžaduje. Za každý školní rok, za který stipendium získá, musí odpracovat alespoň dva roky. Podmínkou je také dobrý prospěch. Kraj je připraven poskytnout stipendia až 25 studentům.

V sociální oblasti v regionu chybí v současnosti asi tři desítky pracovníků. Nedostatek zaměstnanců je podle radního pro sociální věci Roberta Pisára ve všech sférách, od neziskové organizace po obce či státní správu. Například v Aši kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků nemohli uskutečnit jeden z projektů, na který získali peníze. „Zvýšení počtu sociálních pracovníků je jedním z předpokladů pro snížení výskytu negativních sociálních jevů v našem kraji, o což dlouhodobě usilujeme," uvedl Pisár.

V Karlovarském kraji se nové krajské stipendium týká Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy v Chebu, do které má možnost nastoupit každoročně 30 až 40 studentů. V současnosti obor sociální práce studuje jen asi 20 studentů v jednom ročníku. Úspěšnost dokončení tříletého studia se pohybuje mezi 38 až 60 procenty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, školy, sociální, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravil pro studenty VOŠ sociální práce stipendium  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.