Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Střední školy v Karlovarském kraji mají 120 volných míst na maturitních oborech

Střední školy v Karlovarském kraji mají ve druhém kole přijímacího řízení stále 120 volných míst na maturitních oborech. Pár volných kapacit nabízejí také gymnázia. Podle krajského radního pro školství Jindřicha Čermáka (Piráti) tak v kraji nehrozí, že by žák posledního ročníku základní školy neměl možnost dostat se na střední školu. V prvním kole zaznamenali ředitelé zvýšený zájem o učební obory, naopak u gymnázií byla poptávka podobná jako v předchozích letech.

„Asi 20 volných míst je ještě na gymnáziu v Sokolově. Je to dané tím, že tam ředitel doplňuje kapacity víceletých gymnázií. Ještě si ověříme místa na dalších víceletých gymnáziích, jestli by tam nebyla možnost v rámci druhého kola doplnit stávající kapacity do 30 až 32 žáků," řekl krajský radní pro školství Jindřich Čermáka (Piráti).

Nejvyšší cut-off skóre v kraji, tedy minimální hranici úspěšnosti, kterou uchazeč musel splnit, mělo gymnázium v Karlových Varech. Hranice v prvním kole tam byla kolem 70 bodů. Většina odborných škol měla hranici mezi 40 až 50 body na přijetí.

Na stoupající populační křivku a vyšší počet žáků reagovalo vedení kraje navýšením kapacit středních škol zhruba o pět procent. Pro 2875 žáků devátých ročníků byly k dispozici tři tisíce míst na krajských středních školách a dvou školách, které zřizují ministerstvo obrany a vnitra.

Vedení kraje očekávalo, že velký převis poptávky bude především na čtyřletých gymnáziích. Zájem tam byl ale srovnatelný s předchozími roky. Naopak nárůst zaznamenalo u učebních oborů jako cukrář nebo kadeřník. Každoročně stejně vysoká poptávka je po pedagogickém lyceu či uměleckých oborech na keramické a sklářské škole v Karlových Varech. Oblíbené jsou u studentů také ekonomické obory nebo obory informačních technologií.

Zejména gymnázia v kraji jsou do budoucna připravena v případě vyššího zájmu otevřít další třídy. Podle Čermáka jsou tam jak prostorové, tak i personální kapacity. „Uvažovali jsme o tom i letos, ale například na chebském gymnáziu se na 32 volných míst hlásilo 55 žáků, z toho pan ředitel dvě třídy neudělá," uvedl radní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, školy, střední, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy v Karlovarském kraji mají 120 volných míst na maturitních oborech  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.