Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Střední školy v Karlovarském kraji mají letos rezervu pro vyšší počet studentů

Deset oborů, maturitních i učňovských, otevře v následujícím školním roce Integrovaná střední škola technická a ekonomická (ISŠTE) v Sokolově. Podle ředitele školy Pavla Januse je na osmi až devíti oborech převis zájemců o studium. Škola si tak může své studenty lépe vybírat. Kvůli očekávanému vyššímu počtu žáků, kteří letos opouštějí základní školy, si střední školy v Karlovarském kraji vytvořily i rezervu, aby mohly přijmout více žáků do jednotlivých tříd. 

"Otevíráme deset oborů po 32 žácích a 30 míst máme jako rezervu. Protože přichází populační vlna vyššího počtu žáků, řešili jsme s krajem, jak se na to připravit, a dohodli jsme se, že školy budou moci přijmout do tříd i více žáků," vysvětlil Pavel Janus.

Kromě populačně silnějších ročníků se na střední školy hlásí i studenti, kteří do Česka uprchli před válečným konfliktem z Ruskem napadené Ukrajiny. O studium na ISŠTE jich projevilo zájem 12. Ukrajinští studenti mají zjednodušené přijímací řízení, ve kterém jde hlavně o schopnost porozumět a domluvit se alespoň částečně Česky. "I když jsou tady většinou zhruba rok, tak byli ukrajinští studenti šikovní a motivovaní a češtinu už docela zvládají. Největší zájem měli o studium IT oborů," řekl ředitel.

Právě o IT obory mají uchazeči největší zájem. Naopak nižší zájem je o strojírenské obory. To je podle Januse škoda, protože by absolventi uplatnění zcela jistě našli. "Problém je už v chybějící polytechnické výuce na základních školách i v tom, že Karlovarský kraj se nyní prezentuje hlavně jako lázeňský a turistický a perspektiva technických oborů je trochu nejasná. I školy by přitom potřebovaly jasné zadání, jakým směrem výuku směřovat, aby se studenti učili to, co bude mít v regionu uplatnění," míní Janus.

Krajské střední školy nabízejí letos 3225 volných míst v prvních ročnících, vloni to bylo 3063 míst. Gymnázia počet míst za poslední roky nemění, nebo jen minimálně, ale větší počet míst nabízejí ostatní střední školy. Počet volných míst je tradičně vyšší, než je počet žáků devátých tříd. Letos by mělo v kraji základní školu ukončit 2878 žáků, kteří by mohli jít na střední školy. Vloni to bylo 2515 žáků. Část z nich ale také zamíří na střední školy v jiných regionech nebo ve svém vzdělání už pokračovat nebudou.

Karlovarský kraj má dlouhodobě nevýhodu v tom, že zde chybí vysoké školy. Kraj se už několik let snaží do regionu dostat více poboček veřejných vysokých škol, spolupracuje hlavně se Západočeskou univerzitou v Plzni, které má v Chebu pobočku Ekonomické fakulty. Otevřít by se ale měl i obor kinantropie, zaměřený na zdravotnictví nebo pedagogické obory.

Chybějící vysoká škola je pak také jedním z důvodů, proč se studenti, kteří za studiem odjíždějí mimo region, do kraje už nevrací. To se pak projevuje i nižším počtem vysokoškolsky vzdělaných obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky střední školy, přijímací řízení, střední škola, Karlovarský kraj, studium, základní škola, Sokolov, Západočeská univerzita v Plzni, Rusko, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy v Karlovarském kraji mají letos rezervu pro vyšší počet studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.