Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Školy v Karlovarském kraji mají dostatečnou kapacitu i pro ukrajinské děti

Školy v Karlovarském kraji budou mít dostatečnou kapacitu i pro přijetí dětí ukrajinských uprchlíků od nového školního roku. Podle údajů ze zápisů do mateřských a základních škol, které má k dispozici Karlovarský kraj, je stále část dětí ve školním věku, které se do škol nezapsaly a u nichž je předpoklad, že se vrátí na Ukrajinu. Nejvíce přihlášených dětí je v Mariánských Lázních a Karlových Varech. Ani tam po částečném zvýšení kapacity škol nebude problém ukrajinské děti umístit. Do škol v Karlovarském kraji by mělo v září nově nastoupit 390 dětí z Ukrajiny.

Podle Kulhánka odpovídá podíl dětí z Ukrajiny, které jsou v kraji hlášené, a těch, které se dostavily k zápisu do škol, zhruba celostátnímu průměru. „Z celkového počtu registrovaných dětí ať už do mateřských nebo základních škol, se k zápisu dostavilo tak 40 až 50 procent. To znamená, že i ta zátěž na naše kapacity není taková, jak jsme si mysleli. Máme zpracovaný přehled kapacity až na úroveň jednotlivých škol a vidíme, že kapacita dostatečná je," uvedl novinářům hejtman Petr Kulhánek (KOA).

Upozornil, že ani počet dětí, které prošly zápisy, nemusí být definitivní. Stále totiž pokračuje trend návratu uprchlíků na Ukrajinu, takže skutečný počet dětí, které v září půjdou do školy, může být ještě nižší.

V Karlovarském kraji bylo už ve školním roce 2021/2022 přijato do mateřských a základních škol 1406 ukrajinských dětí. Celkem by podle údajů krajského úřadu mělo být v Karlovarském kraji 2659 dětí z Ukrajiny ve věku tří až šesti let. Školy v Karlovarském kraji mají přitom stále volnou kapacitu přes 5000 míst.

Nejvíce ukrajinských dětí přišlo k zápisu do mateřských škol nebo prvních tříd základních škol v Mariánských Lázních a okolí, celkem 204. V Karlových Varech a okolí to bylo 76 dětí, v obvodu obce s rozšířenou působností Sokolov pak 49 dětí. Nejvíce dětí ale už začalo chodit v uplynulém školním roce do škol v obvodu Karlovy Vary, přes 750, přes 200 dětí nastoupilo do škol v Chebu a okolí nebo v Sokolově a okolí.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Ukrajina, Rusko, správa, školy, boje, Karlovarský kraj, základní škola, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Petr Kulhánek, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Karlovarském kraji mají dostatečnou kapacitu i pro ukrajinské děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.