Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třikrát a dost. Vláda omezila maximální počet pokusů u zkoušek v autoškole

Žáci autoškol už nebudou mít neomezený počet pokusů opakování zkoušek k získání řidičského oprávnění. Neúspěšným uchazečům o průkaz bude v krajním případě hrozit i nutnost opětovného absolvování celé výuky a výcviku v autoškole. Předpokládá to poslanecká novela o řízení motorových vozidel, kterou podepsal prezident Miloš Zeman.

Omezení počtu pokusů opakování zkoušek má podle předkladatelů zamezit zahlcení zkušebního systému. Má také aspoň částečně zabránit praxi některých autoškol, které uchazeče o řidičský průkaz připravují nedostatečně, aby inkasovaly platby za opakované zkoušky, stojí v důvodové zprávě předlohy, kterou podepsali zástupci všech sněmovních stran v čele se Zuzanou Ožanovou (ANO).

Pokud žadatel o řidičský průkaz u některé části zkoušky neuspěje, bude ji moci podle novely opakovat ještě dvakrát. Pokud ji ani tak nesloží, bude muset projít příslušnou částí výuky nebo výcviku znovu. Následně bude mít uchazeč další tři pokusy. Pokud neuspěje, bude muset absolvovat celý řidičský kurz.

K dalším změnám patří zrušení povinnosti, podle níž musí učitel autoškoly doprovázet žadatele o řidičský průkaz i ke zkoušce z pravidel provozu. Podle tvůrců novely je tato povinnost zbytečná. Kvůli bezpečnosti novela zakáže podle zdůvodnění "rozmáhající se praxi", kdy učitel dohlíží při výcviku i na dva žáky na motocyklu a zároveň v automobilu cvičí jízdy s dalším žákem. Nově bude učitel moci dohlížet jen na jednoho uchazeče o řidičský průkaz na motocykl a automobil bude muset řídit osobně.

Dvě části praktické zkoušky u motocyklů se budou podle novely nově hodnotit samostatně. Změna podle předkladatelů tyto zkoušky zefektivní. Každou část bude moci provádět jiný zkušební komisař. Uchazeč, který u jedné části zkoušky neuspěje, si zopakuje jen tuto část.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky autoškola, zkouška, prezident, novela, zákon, řidičský, průkazu, auto, motorka, řidičský průkaz, Miloš Zeman, motocykl, Zuzana Ožanová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třikrát a dost. Vláda omezila maximální počet pokusů u zkoušek v autoškole  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.