Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budoucí lesnící se učí kácet stromy podle videí, mladí kuchaři plní rodinám mrazáky navařeným jídlem

Na Střední lesnické škole ve Žluticích bude letos skládat závěrečné zkoušky přes 30 žáků. Praktické dovednosti se ale musí učit z videí, která po večerech stříhají a upravují jejich učitelé. Řada odborných předmětů se zde vyučuje v terénu, žádnou výjimku ale takové obory nedostaly. Podobnou situaci řeší i Střední škola stravování a služeb, která se zaměřuje na gastronomii a hotelnictví.

S nadsázkou můžeme říct, že se z pedagogů stávají scénáristi, kameramani a střihači. Zcela určitě to platí u lesníků ze Žlutic, kde napřílad natáčejí jak se opravuje oplocenka nebo jaké jsou styly kácení stromů. Zkusit si to žáci nemohou a to je podle vedení školy velký problém.

„Při on-line výuce si natočená videa pouští a rozebírají je. Jsme z toho nešťastní, ale nedá se nic dělat. Nařízení jsou nařízení. Z odborných částí například natáčíme měření stromu v lese, jak se měří tloušťka, výška. U zahradníků začíná momentálně výsadba, takže mají videa na druhy zemin i styly sázení. Tam kde to jde, dostávají i úkoly,“ vysvětluje ředitelka Střední lesnické školy ve Žluticích Radka Stolariková.

Například v září přisli žáci s nápadem na kroužek sokolnictví a  spolu s učiteli začali pracovat na novém areálu. Dokončit jej už museli sami učitelé.

Pro kantory je ale celá situace daleko náročnější. Během dopoledne totiž vyučují a odpoledne točí, upravují videa a připravují další materiály.

„Zarazilo nás, že zrovna my, kteří máme výuku venku, nemůžeme mít od vlády výjimku. Například na rotační formu výuky, ale bohužel,“ říká ředitelka.

Někteří žáci mohli využít brigádu u Vojenských lesů nebo Lesů ČR. Aspoň tak se mohla část z nich dostat do lesa a na něco si v uvozovkách sáhnout.

Budoucí kuchaři musí trénovat doma

Nejpostiženějším odvětvím, kterého se pandemie dotkla, je bezesporu hotelnictví a gastronomie. Tím vznikají problémy i na školách, které se na tyto obory specializují. Jen na Střední škole stravování a služeb Karlovy Vary museli vymyslet náhradní plán pro 450 žáků gastrooborů.

Od 1. března začne očkování skupiny seniorů starších sedmdesáti let- Zvláštní přednostní kódy dostanou všichni pedagogové. Podle Neumanna jsou právě učitelé jednou z nejohroženějších skupin a jejich očkování by mělo být prioritou.

„Žáci na praktické vyučování nesmí docházet, řešíme to alternativně. Například vaříme přes webkameru, ideální to samozřejmě není. Praktické činnosti jsou otázkou zkušeností a musí projít rukama studentů. Problém nám nastane tehdy, až budou žáci na praktické vyučování připuštěni. V našem regionu bude branže hotelnictví a gastronomie ještě dlouho mimo provoz a budeme muset vymýšlet nějaká improvizovaná řešení,“ popisuje ředitel školy Jiří Neumann.

První improvizace přišla už na podzim, kdy sedmdesátka studentů odešla z pětihvězdičkového hotelu vařit do domovů pro seniory.

„Využíváme také partnerské spolupráce s hotelem Thermal, který je aspoň částečně v provozu, protože tam probíhají rekonstrukce a opravy pokojů. Takže tam máme sjednané gastronomické provozy, kde budeme moci nacvičovat, až budou žáci puštěni na praxi. Máme řadu alternativ, dokážeme si poradit, ale neříkám, že je to řešení šťastné,“ komentuje ředitel.

Jaká je budoucnost hotelových škol?

Do prvního března podávají zájemci své přihlášky na střední školy. Nabízí se tedy otázka, jak moc pandemie ovlivní zájem o obory v oblasti hotelnictví a gastronomie.

„Předpokládáme, že stávající situace na to bude mít dopad. Je to pro nás velmi nemilá záležitost. Tím, jak populace bude spatřovat v tomto oboru větší riziko uplatnění, tak to samozřejmě může mít velký vliv na nábor žáků,“ konstatuje Neumann.

Abychom ale nekončili černočerně, díky on-line výuce vznikají i humorné okamžiky. Zejména pak, když děti v rámci cvičení navaří pro celou rodinu. Několikrát.

Někdy volají maminky a říkají, že už to takhle dál nejde, protože mají narvaný mrazák navařeným jídlem a už to nemají kde skladovat,“ dodává ředitel s lehkým úsměvem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Střední Lesnická Škola Žlutice

Štítky vzdělání, škola, distanční výuka, Střední lesnická škola Žlutice, Střední škola stravování a služeb, strom, gastronomie, střední škola, Žlutice, Střední lesnická škola, Jiří Neumann, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí lesnící se učí kácet stromy podle videí, mladí kuchaři plní rodinám mrazáky navařeným jídlem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.