Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o školy pro děti zdravotníků v Karlovarském kraji roste

V Karlovarském kraji roste zájem o školská zařízení vyčleněná pro děti lidí z profesí, které jsou potřebné pro zvládnutí epidemie koronaviru. Po týdnu od otevření se počet školáků zvýšil někde až trojnásobně, hlavně ve městech s nemocnicemi. Nejvíce, kolem 30, jich nyní navštěvuje základní školu v Karlových Varech, vyplynulo z informací ředitelů školských zařízení.

V kraji bylo pro děti zdravotníků nebo zaměstnanců bezpečnostních sborů vyčleněno sedm školských zařízení. Jedno bylo vybráno v každé obci s rozšířenou působností, stejně jako při první vlně epidemie na jaře. Bezplatnou péči zajišťují pedagogové nebo vychovatelé pro děti ve věku od tří do deseti let od 06:00 do 18:00. Časové možnosti hlídání se ale upravují podle potřeb rodičů. V každé skupině je místo maximálně pro 30 dětí. Ostatní školy s výjimkou mateřských a speciálních jsou jako opatření proti šíření nákazy nyní zavřené.

Na základní školu v Karlových Varech dnes dorazilo 24 dětí, před týdnem v první den otevření jich tam bylo šest. "Nejvíce školu navštěvují děti zdravotníků, z Karlovarské krajské nemocnice k nám chodí až 90 procent ze všech dětí, dále děti policistů a hasičů," řekl ředitel Karel Fiala. "Přibližně 50 procent jsou žáci naší školy, dalších 50 procent jsou žáci z jiných základních škol," dodal.

Na karlovarské škole jsou připraveni zajistit hlídání až do 20:00, nikdo zatím ale podle ředitele tuto možnost nevyužil. Dopoledne dávají dětem vychovatelky prostor na distanční výuku, zajistili jim wi-fi připojení i počítače. Po obědě si školáci dělají domácí úkoly a odpoledne chodí ven nebo si hrají v družině.

V Sokolově navštěvuje dům dětí a mládeže okolo 12 až 16 dětí. Podle ředitelky Ivy Ondrejkové projevilo zájem o hlídání již 35 rodičů. V Sokolově ale také funguje podobné zařízení na hlídání dětí v areálu sokolovské nemocnice, které využívají místní lékaři i sestry. Nejvíce do domova dětí a mládeže chodí děti zdravotníků, ale také pracovníků sociálních služeb i hasičů. "Dopoledne probíhá distanční výuka, pak se jde na oběd a odpoledne je zájmové vzdělávání, chodíme hodně ven," popsala Ondrejková. Otevírací dobu prodloužili také do 20:00.

Podobný program je naplánován také na základní škole Jih v Mariánských Lázních. Dopoledne se tam děti připojují on-line na svoji výuku a odpoledne s nimi učitelé dělají domácí úkoly. Nejvíce dětí je tam od 06:30 do 16:30.

Do mariánskolázeňské školy ale chodí dětí méně. Začala fungovat až od pondělí, k dnešnímu dni tam přišlo pět dětí. Podle ředitelky jsou to nejčastěji děti policistů a pracovnic domovů pro seniory. Zaměstnanci místní nemocnice tuto možnost zatím nevyužívají.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, Karlovarský, Karlovarský kraj, zdravotnický pracovník, školské zařízení, základní škola, pandemie covidu-19, Karlovy Vary, Karel Fiala, Sokolov, Karlovarská krajská nemocnice, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o školy pro děti zdravotníků v Karlovarském kraji roste  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.