Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školy v Karlovarském kraji jsou na nové podmínky výuky připraveny

Ředitelé základních i středních škol v Karlovarském kraji se připravují na začátek školního roku. Ministerský manuál pro výuku v době koronavirové epidemie přišel podle nich pozdě, jeho podmínky ale školy většinou budou schopny uskutečnit. Střední školy jsou připraveny na případnou výuku na dálku dostatečně, některé základní školy se ale musí dovybavit počítači a zaškolit učitele i žáky na výuku online. Využijí na to příspěvek od ministerstva.

Ředitelé oslovených středních škol v kraji jsou přesvědčeni, že podmínky stanovené ministerstvem jsou školy schopné dodržet. "Je ale otázkou, jestli budou tato opatření účinná," upozornil ředitel Gymnázia Cheb Jaroslav Kočvara.

Podle ředitele Střední průmyslové školy Ostrov Pavla Žemličky bude hodně záležet na chování samotných studentů. "I v odborných učebnách jsou většinou celé třídy, takže se třídy navzájem nemíchají," řekl.

Extrémní případ, kdy by školy musely přejít na distanční způsob výuky, by podle ředitelů středních škol neměl být problém. Už na jaře se ukázalo, že učitelé jsou většinou schopni přejít na výuku přes internet. "Chybělo ale to, že výuka tehdy nebyla povinná. Takže se část žáků nezapojila nebo jen částečně. Ale je to podobné jako při běžném studiu, pokud se někdo učit nechce, tak nebude," doplnil Žemlička.

I chebské gymnázium zavedlo na jaře distanční vzdělávání a podle ředitele mělo dokonce možnosti, jak pomoci žákům, kteří neměli techniku, například půjčkou notebooku. "Ukázalo se ale například, že při tomto způsobu výuky žáci více opisují, prostě jeden žák udělá úkol i pro několik dalších," popsal nedostatky dálkové výuky Kočvara.

Na základní škole v Sokolově byl v době distanční výuky naopak problém sehnat notebooky a zajistit učitelům stabilní připojení na internet. Podle ředitelky Petry Šiškové využijí příspěvek od ministerstva na nákup počítačů a licencí pro výuku na dálku. Pořídí za to asi 40 notebooků, softwary i licence. Po učitele i pro žáky pak škola připraví kurzy, jak se na výuku online připravit.

Podle Šiškové přišel ministerský manuál pozdě, všichni ředitelé se na začátek školní výuky připravovali už téměř celé prázdniny. "Mám pocit, že stejně většina rozhodnutí a kompetencí zůstala na ředitelích. Školy stejně počítaly s tím, že bude potřeba nakoupit dezinfekci a ochranné prostředky, tím jsme nyní vybaveni," řekla Šišková. "Budeme se snažit začít ten školní rok co nejvíc tradičně, nechceme děti omezovat v pohybu ani v některých činnostech," dodala. Největší problém bude podle ní dodržovat nošení roušek ve společných prostorách. Výlety ani školy v přírodě zatím vedení školy rušit nebude.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, střední, Karlovarský kraj, střední škola, notebook, Gymnázium Cheb, Střední průmyslová škola Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Karlovarském kraji jsou na nové podmínky výuky připraveny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.