Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zájem o návrat do škol mají v Karlovarském kraji hlavně deváťáci

Základní školy v Karlovarském kraji se připravují na návrat žáků prvního stupně a devátých tříd po dvouměsíčním uzavření škol na základě mimořádných opatření proti šíření koronaviru. Vedení škol zatím eviduje zájem rodičů o vyslání dětí do škol. Zájem mají podle nich zatím spíše deváťáci. Rodiče, kteří chtějí poslat děti do škol, musí dát jejich ředitelům vědět v případě žáků prvního stupně do 18. května a v případě žáků devátých ročníků to bylo do 7. května. Ve školách se nyní podle jejich ředitelů dezinfikují vnitřní prostory, čisticích i ochranných prostředků mají dostatek.

První se do škol vrátí 11. května žáci devátých tříd, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky. První stupeň základních škol se podle vládního plánu otevře 25. května. Školní docházka nebude povinná.

Podle ředitele Základní školy jazyků Karlovy Vary Jiřího Buriana evidují zájem z řad deváťáků zatím ze dvou třetin. "Do školy budou chodit na výuku českého jazyka a matematiky, výuka bude formou přípravy na přijímací zkoušky," sdělil ředitel. Kolik rodičů bude posílat do školy své děti z prvního stupně, ale zatím nevědí. Škola má podle ředitele dostatek učitelů pro první stupeň, aby mohli vyučovat skupinky žáků maximálně po 15, které se nebudou měnit.

Na Základní škole Truhlářská v Karlových Varech se rodiče, kteří mají zájem o docházku dětí do škol, mohou přihlásit on-line. "Zatím se nám u tříd na prvním stupni přihlásilo do deseti dětí v každé třídě. U deváťáků je to z celé třídy polovina žáků," řekla ředitelka Hana Janischová.

Skupiny do 15 žáků tam mohou být podle ředitelky smíšené napříč ročníky nebo spojené z více tříd v ročníku. Výuku tam plánují spíše ve vnitřních prostorech, o přestávkách bude dětem umožněn vstup na multifunkční hřiště. Pro žáky prvního stupně bude otevřena školní jídelna. "Učitelé budou hodnotit žáky podle známek převážně z pololetního vysvědčení a z doby, než se školy zavřely. Pokud žák pracoval pravidelně a aktivně i v rámci domácí přípravy, tak k tomu vyučují přihlédnou," uvedla ředitelka.

Hodnocení žáků na Základní škole Rokycanova v Sokolově bude posouzeno také podle pololetního vysvědčení a známek, které děti získaly ještě před uzavřením škol. Úkoly, které vypracovaly děti samy doma v době zavřených škol, učitelé neznámkovali. Ředitelka školy Petra Šišková bude doporučovat učitelům výuku hlavně venku. "Bude třeba tematická, zaměřená na den přírodovědy, den vlastivědy nebo cizí jazyk," řekla Šišková. Domácí příprava u žáků z druhého stupně bude pokračovat stejnou formou, a to na dálku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, Karlovarský kraj, základní škola, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o návrat do škol mají v Karlovarském kraji hlavně deváťáci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.