Strach, nejistota, úzkost, ale i osamělost. Právě tyto pocity jsou důvodem, proč teď někteří lidé ve velkém holdují alkoholu. Podle terapeutky Veroniky Benešové se tento problém netýká jen lidí, kteří pracují na manuálně náročných pracovních pozicích, ale i například manažerů, kteří jsou jindy psychicky odolní.
Jen málokdo by mohl říct, že aktuální situace je pro něj jednoduchá. Ze dne na den lidé přišli o možnost dělání toho, co pro ně bylo přirozené – zajít si do restaurace, pobavit se v klubu, jít si zacvičit do fitka. Většina podnikatelů musela zavřít své provozovny a lidé se z kanceláří přesunuli do svých domovů na home office. A právě z nejistoty, co bude, až tohle všechno skončí, někteří sáhnou po láhvi s alkoholem.
„Představuje určitou tradici, je dostupný, regulace je téměř nulová, je levný. Klienti, kteří mne kontaktují, a i z jiných zdrojů, je zřejmé, že současný stav vede ke zvýšené spotřebě alkoholu užívaného v domácím prostředí. Hlavním tématem je teď strach, úzkost, nejistota a také osamělost. I pro zdravé a silné jedince je to poměrně psychicky náročné období,“ popsala terapeutka Veronika Benešová.
Pro lidi, kteří to s alkoholem přeženou a za normálních okolností by skončili na záchytce, jsou aktuálně připravena dvě místa, kde mohou svůj opilecký stav „rozchodit“. „Záchytná stanice je momentálně zavřená. Pokud je opilý člověk ohrožený na životě, tak je hospitalizován v nemocnici. Když se jedná a jedince, kterému nic nehrozí a jen vyvádí, putuje do policejní cely,“ uvedl tiskový mluvčí karlovarské záchranky Radek Hes.
Zvýšenou poptávku pociťují i obchodní řetězce. „Poptávka je změněná i vzhledem k zavřeným restauracím a jinému životnímu tempu lidí včetně práce z domova. Prodeje alkoholických i nealkoholických nápojů jsou v meziročním srovnání mírně vyšší, víceméně ale odpovídají tomuto období v roce. Největší zájem je tradičně o české pivo plzeňského typu, dále pak víno a klasické druhy alkoholu,“ uvedl Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.
„Každodenní nákupy byly nahrazeny velkými týdenními nákupy. Vidíme to v prodejích trvanlivého pečiva, nápojů a ostatních trvanlivých potravin. Zvýšený nárůst zájmu o alkohol, od piva přes víno až po lihoviny, je dán pravděpodobně tím, že jsou zavřeny restaurace a hostince a částečně také vlivem Velikonoc,“ uvedla za Globus Lucie Kovandová.
Dlouhodobé užívání alkoholu v domácím prostředí s sebou ale nese několik rizik. Může vést k rozvoji psychické a fyzické závislosti. Tlak na psychiku u některých jedinců může být stále větší a větší. Kdo by si myslel, že láhev alkoholu dělá společnost jen lidem, kteří nejsou psychicky odolní, spletl by se. „Překvapilo mne, že tento stav nezvládají lidé v top managementu, na vyšších pozicích – lidé obvykle jindy psychicky velmi odolní. Mají úzkostné stavy, které nikdy takto neprožívali. Vždy si uměli poradit a najednou nemohou, neví jak, nebo jim není umožněna jiná možnost. Sami přiznávají, že u nich roste i vyšší spotřeba alkoholu. Kontaktují mne i lékaři nebo sestry, kteří připouští, že únavu a stres zapíjí alkoholem. Obecně se jedná o rizikovou skupinu jedinců, kteří mají „dostupný“ přístup k lékům na nespavost nebo uklidnění,“ řekla terapeutka.
Lidé „útěchu“ nehledají jen v láhvi s alkoholem. Velmi nebezpečné může být právě i užívání léků, které jsou volně prodejné. „Tato kombinace může být velmi nebezpečná, ať se jedná o medikamenty na předpis nebo jen volně prodejné například na stres, nespavost, uklidnění a spánek (známe pro většinu z nás jako „léky na nervy“ - antidepresiva). Toto téma se netýká jen dospělých osob, ale i mladších a seniorů,“ uvedla Veronika Benešová.
Pomoc u terapeutky vyhledávají ale i lidé, kteří jsou u psychologů a psychiatrů už sledováni. Využívají především možnosti konzultace jejich psychického stavu v obecných souvislostech. Až na výjimky, jsou prý také pravidelnými konzumenty.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.