Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Karlovarský kraj chystá kroky k rozšíření vysokoškolského studia v kraji

Karlovarský kraj připravuje kroky k postupnému rozšiřování vysokoškolského studia v kraji. Pro vládní výbor pro regionální politiku dal zpracovat studii, která analyzuje současný stav a navrhuje řešení do budoucna, která by umožnila vznik dalších vysokoškolských oborů a nakonec i celé univerzity. Studie by měla pomoci kraji získat podporu od vlády, ministerstva školství a ministerstva pro místní rozvoj pro další posílení vyššího vzdělávání v Karlovarském kraji.

„Z našeho pohledu jednou z variant je meziresortní, mezioborová fakulta některé z vysokých škol. A máme strategické partnerství se Západočeskou univerzitou (ZČÚ) v Plzni, která by postupně do sebe nasávala obory, které tu budou vznikat, a v nějakém horizontu pěti, osmi nebo deseti let tady může vzniknout plnohodnotná vysoká škola," popsal jednu z cest k vytvoření vysokoškolského studia v Karlovarském kraji hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

I když v kraji působí soukromé vysoké školy, přístup k veřejnému vysokému školství je stále omezený, byť v Chebu je pobočka Fakulty ekonomické ZČÚ. Prvními vlaštovkami ve vysokoškolském vzdělávání přímo v kraji jsou dva obory, které vzniknou od letošního podzimu. V Karlových Varech se začne vyučovat obor kinantropologie - wellness specialista, který se zabývá strukturou a funkcí pohybového ústrojí člověka. Vznikl také ve spolupráci se ZČÚ.

V Chebu pak opět spoluprací ZČÚ a partnerské vysoké školy Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden začne fungovat obor Management and Digital Technology, který bude vyučován v angličtině. Na oba obory se přihlásilo více zájemců, než obory v prvním ročníku zatím nabízejí, což je okolo 30.

Od září začne vyučovat v Sokolově i soukromá Vysoká škola zdravotnická. Do bakalářského studijního programu všeobecné ošetřovatelství nastoupí studentky a studenti prvního ročníku a budou sem převedeni nynější posluchači z Prahy.

Celkově ale zůstává Karlovarský kraj ve vzdělání na posledních příčkách ve srovnání s jinými kraji. Mimo jiné i proto, že v něm nepůsobí žádná veřejná vysoká škola. A tak zatímco v Česku bylo podle posledního sčítání lidu v roce 2021 s vysokoškolským vzděláním 17,6 procenta obyvatel, v Karlovarské kraji to bylo jen 9,6 procenta. Za vysokou školou tak mladí lidé odcházejí jinam a do regionu se už často nevrací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, školy, vysoké, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chystá kroky k rozšíření vysokoškolského studia v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.