Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Děpoltovice jsou vesnicí roku Karlovarského kraje, oceněny byly i další obce

Letošní vesnicí roku jsou v Karlovarském kraji Děpoltovice na Karlovarsku. Další ocenění si odnesly Rotava, Ovesné Kladruby, Josefov a Březová u Karlových Varů. Odborná komise hodnotila úroveň společenského života, práci s dětmi, péči o zeleň nebo spolupráci se zemědělci. Všechna krajská ocenění byla dnes slavnostně předána ve vítězných Děpoltovicích.

„Držíme všichni pohromadě a všichni jsme se spojili, jak spolky, občané, zastupitelé, všichni nám k tomu pomohli. Je to vítězství nás všech, celé obce. Máme vypracovaný projekt na zázemí pro fotbalisty, takže ty peníze půjdou asi na to," sdělila starostka Děpoltovic Štěpánka Luxíková (nez.) bezprostřední dojmy po získání ocenění a doplnila plány s finanční odměnou, která se ke zlaté stuze váže. Jde o 300 tisíc korun od Karlovarského kraje a dotaci 1,25 milionu korun od ministerstva pro místní rozvoj.

Modrou stuhu za společenský život získala Březová u Karlových Varů, bílou stuhu za činnost mládeže vyhrála Rotava na Sokolovsku, oranžovou stuhu za spolupráci s místními zemědělci obdržely Ovesné Kladruby na Chebsku, zelenou stuhu získalo Krásno na Sokolovsku za péči o obecní zeleň, krajinu a životní prostředí a fialovou stuhu za inovativní obec získal Josefov na Sokolovsku. Se všemi výhrami se pojí finanční odměna 100.000 korun od Karlovarského kraje a dotace od 300.000 do 800.000 korun podle kategorie. „Těch 100 tisíc věnujeme občanům, na kulturní a společenské akce, máme naplánované nějaké výlety s dětmi a seniory, jako odměnu, že obci k ocenění pomohli," řekl starosta Josefova Jan Onak (Iniciativa občanů za rozvoj obce Josefov).

V Karlovarském kraji měly letos vítězné Děpoltovice rekordních 21 konkurentů, což bylo nejvíce přihlášených obcí z jednoho kraje. Děpoltovice se s necelými 450 obyvateli vzdálené zhruba deset kilometrů od centra Karlových Varů hlásily do soutěže popáté. V roce 2022 vyhrály podle starostky krajskou cenu za spolupráci obce s místními zemědělci, za což byly kladně hodnoceny i letos. Starostka si nejvíce váží dobrých sousedských vztahů a zapojení obyvatel do společenského života, což ocenila i odborná komise soutěže.

V loňském roce vyhrála krajské kolo Andělská hora na Karlovarsku, v roce 2022 to byla Velká Hleďsebe na Chebsku. Z Karlovarského kraje se do letošního 28. ročníku soutěže Vesnice roku přihlásilo 22 obcí, o deset více než loni a nejvíce ze všech krajů. Z toho bylo devět obcí z Chebska, sedm z Karlovarska a šest ze Sokolovska. Z celé republiky se přihlásilo 196 vesnic.

Komise posuzovatelů letos nově hodnotila i inovativní řešení v dané obci. Nejvyšší ocenění získává z každého kraje jedna obec, u níž odborná komise nejvýše ohodnotí její celkový obraz navenek, úroveň společenského života a občanské vybavenosti a úroveň infrastruktury, péče o veřejná prostranství, hodnotí se také koncepční dokumenty.

Všech 13 vítězných obcí z jednotlivých krajů se utká v celostátním finále, kde vítěz kromě titulu Vesnice roku 2024 získá i finanční odměnu 1,6 milionu korun. Vyhlášení bude 21. září v regionu loňského vítěze, tedy v Uherském Hradišti. Zájem obcí o tuto soutěž, kterou každoročně vyhlašují Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo zemědělství, meziročně mírně stoupá. Celkem se letos v Česku přihlásilo o 21 obcí více než v loňském roce. Přihlášky mohly obce posílat od začátku března do konce dubna. V květnu a červnu obce navštívila hodnotící komise, která postupně zveřejňuje výherce v jednotlivých krajích.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Děpoltovice

Štítky ČR, správa, obce, Karlovarský, ocenění, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děpoltovice jsou vesnicí roku Karlovarského kraje, oceněny byly i  další obce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.