Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

V Karlovarském kraji chybí zdravotníci i přes výrazný nárůst mezd

Krajská zdravotnická zařízení a zařízení sociálních služeb v Karlovarském kraji se dlouhodobě potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu, a to i přesto, že mzdy pracovníků v posledních letech výrazně vrostly. Od posledních krajských voleb se nemocnicím vesměs daří výstavba nových oddělení i obnova přístrojového vybavení. Kraj také v posledních letech značně investoval do sociální oblasti.

Kraj prostřednictvím společnosti Karlovarské krajské nemocnice (KKN) spravuje nemocnice v Karlových Varech a v Chebu. Další dvě nemocnice v Sokolově a v Ostrově provozuje Penta Hospitals. Areál sokolovské nemocnice ale patří Karlovarskému kraji, který do modernizace tamních nemovitostí každoročně investuje.

KKN čerpala v uplynulých čtyřech letech z Evropské unie finanční prostředky v celkové výši téměř 353,5 milionu korun. Podle mluvčí KKN Markéty Singerové nebyla žádná z evropských dotací čerpána na výstavbu. „Všechny dotační peníze byly použity na nákup přístrojového vybavení. Pořizovali jsme například holtery, 3D kamery, ultrazvuky, chemické aerosolové dezinfekce, infuzní pumpy, lineární dávkovače a stolní hematologický dávkovač," řekla.

Karlovarský kraj coby majitel a zřizovatel přestavuje areál Karlovarské krajské nemocnice, podle takzvaného generelu celkem za tři miliardy korun. Letos byly například otevřeny nové onkologické ambulance v pavilonu N nebo transfuzní stanice ve zrekonstruovaném pavilonu L. Na započaté práce bude navazovat bourání pavilonu G a stavba objektů, kde je v plánu rozšíření urgentního příjmu, interního oddělení či vybudování komplexního onkologického centra. Výstavba by měla začít v roce 2025. Přestavba celé nemocnice včetně jejího vybavení by pak měla být kompletně hotová v roce 2030.

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje modernizovala v uplynulých čtyřech letech svůj vozový park. Sanitní vozidla, auta pro lékaře a další vozy pořídila podle ředitele záchranky Jiřího Smetany v hodnotě 133 milionů korun. Jde například o 30 sanitek vybavených transportními defibrilátory a ventilátory.

„Na šest vozidel jsme čerpali dotaci z programu ReactEU ve výši 90 procent. S pětaosmdesátiprocentní dotací z programu IROP2 jsme posílili kybernetické zabezpečení záchranky za 19,2 milionu korun. Záchranka rovněž financovala elektronické odesílání dat zdravotnické dokumentace, dále systém eGovernment, elektronický archiv a elektronické podpisy v hodnotě 22 milionů. V přípravě je výstavba výjezdové základny v Lubech na Chebsku v předpokládané hodnotě 25 milionů korun a pořízení softwarového vybavení pro řízení a dokumentaci mimořádných událostí s hromadným postižením osob v předpokládané hodnotě 5,2 milionu korun," doplnil Smetana.

Podle mluvčí kraje Jitky Čmokové zřizuje Karlovarský kraj celkem 12 organizací v sociální péči s celkovým počtem 928 lůžek. „Jedná se o pobytové sociální služby typu domovy pro seniory, kde je celková kapacita 360 lůžek, domovy se zvláštním režimem s celkovou kapacitou 224 lůžek a domovy pro osoby se zdravotním postižením s 344 místy," řekla.

Čekací doby na pořadnících na lůžka v krajských zařízeních sociálních služeb jsou podle Čmokové různé. „Jednotlivá zařízení tyto informace kraji nepředávají, dle typu služby se ale zpravidla jedná o dobu tři až 12 měsíců," dodala Čmoková.

Zařízení poskytující sociální služby trápí stejně jako zdravotníky nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Proto kraj letos nabízí například stipendium v oboru sociálních služeb kraj 48.000 korun ročně pro studenty vyšších odborných škol oboru sociální práce.

I podle Singerové je nejzásadnějším problémem, který krajské nemocnice v Chebu a Karlových Varech trápí, nedostatek zdravotnického personálu. A to jak lékařského, tak sesterského. „V některých oborech, například plicní, patologie nebo interní obory, je současná situace velmi nepříznivá i přes veškeré náborové příspěvky," uvedla Singerová. Zdravotníkům přispívá nemocnice motivačními příspěvky, dále mají k základní mzdě jříplatky, třeba za práci v noci, ve svátek nebo za práci ve ztíženém pracovním prostředí, a další benefity.

I u karlovarské záchranky je personální obsazení podle jejího ředitele hraniční. Nejhorší je situace u operátorů zdravotnického operačního střediska. „Nábor zaměstnanců je ale průběžný, jejich stavy se nám daří udržovat, případně doplňovat externisty, a fluktuace zaměstnanců je tak minimální," řekl Smetana. Kraj se při náboru lékařů a zdravotnických pracovníků snaží potenciální uchazeče motivovat benefity a příspěvky. Pro jejich kompletní přehled zřídil speciální webové stránky.

Mzdy v KKN i ostatních krajských zdravotnických organizacích v posledních čtyřech letech stoupají. U lékařských pozic v krajských nemocnicích takřka o polovinu. Výše základních mezd je u sester i u lékařů klasifikována podle délky praxe. Zatímco před čtyřmi lety se základní mzda bez příplatků a osobního ohodnocení u specializovaného lékaře pohybovala mezi 41 tisíc a 54 tisíc, dnes je jeho základní mzda 92 tisíc korun.

I ředitel záchranky Smetana potvrdil, že mzdy výjezdových lékařů vzrostly zhruba o 15 procent mezi prvním čtvrtletím roku 2020 a prvním čtvrtletím roku 2024. U zdravotnických záchranářů je nárůst ve stejném období o 20 procent a u řidičů zdravotnické záchranné služby stouply platy v tomtéž období o 25 procent.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, nemocnice, sociální, kraje, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji chybí zdravotníci i přes výrazný nárůst mezd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.