Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Karlovarský kraj se připojí k projektu Liga férového fotbalu pro děti

Karlovarský kraj se připojil k projektu Liga férového fotbalu. Dotací 100 tisíc korun podpořili krajští radní tři nízkoprahová zařízení. Jsou patrony projektu, který mladým lidem ze sociálně slabších vrstev pomáhá získávat sociální dovednosti právě sportovními volnočasovými aktivitami.

„Je to vlastně poprvé, kdy se Karlovarský kraj rozhodl podpořit tuto aktivitu. Je zaměřená na děti, mládež a lidi ze sociálně znevýhodněného prostředí, a to takovým způsobem, aby jim pomáhala narovnávat příležitosti do života. Učí je komunikovat a učí je respektovat pravidla tím, že se potkávají na fotbalových utkáních," řekl krajský radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN). Ve fotbale se spolu utkají dva malé týmy, většinou hraje šest proti šesti hráčům. Pravidla si domlouvají mezi sebou, což je první fáze. Potom odehrají dva poločasy a třetí fáze je vyhodnocení, jestli hráli férově. Podle Pisára se tím děti učí komunikovat, pracovat v týmu, i to, že se nemluví sprostě, což je penalizováno.

„Projekt je založen na přímém zážitku ze hry, díky tomu dochází u mladých lidí k rozvoji sociálních a vztahových dovedností, jakými jsou týmová spolupráce, respektovat názor druhých nebo zodpovědnost za pravidla a jejich dodržování. Vzhledem k tomu, že projekt cílí převážně na mladé lidi ze sociálně slabších vrstev, mohou tyto nabyté schopnosti významně formovat jejich osobnost a fungování v budoucím životě a zároveň sloužit jako prevence rizikového chování,“ doplnil radní.

V Karlovarském kraji se Liga férového fotbalu hraje pod patronáty nízkoprahových zařízení pro děti a mládež organizací Člověk v tísni, BEZva Nejdek a Světlo Kadaň. Tyto organizace jsou registrované jako sociální služby, ale právě výjezdy na utkání potřebují financovat jiným způsobem, proto jim podle Pisára kraj rozdělil dotační peníze. Aktuálně v kraji funguje šest týmů, dva v Kraslicích a po jednom v Nejdku, Chebu, Sokolově a Oloví.

Liga férového fotbalu, kterou realizuje spolek Fair Play Point spolupracující s více než 40 kluby z neziskových organizací z celé republiky, vychází ze zkušenosti dřívějšího projektu Fotbal pro rozvoj. Měl více než desetiletou historii a vznikl na základě kontaktu s keňskou sportovní organizací Mathare Youth Sports Association, která byla za svou práci s mládeží nominována na Nobelovu cenu míru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky správa, sociální, sporty, děti, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj se připojí k projektu Liga férového fotbalu pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.