Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Starostové z Karlovarského kraje chtějí vyšší mzdy pro policisty, píšou ministru

Starostové velkých měst Karlovarského kraje volají po vyšších platech policistů. Ve společném dopise ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) popisují akutní personální nedostatek u bezpečnostních sborů. V kraji chybí více než 250 policistů a u dalších hrozí jejich odchod, nejhorší je situace na Chebsku. Na společné tiskové konferenci to dnes novinářům řekli představitelé sedmi největších měst regionu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před výjezdním zasedáním kabinetu v Havlíčkově Brodě řekl, že starostové mají v mnohém pravdu a vnitro není s aktuální situací spokojené.

„V dopise popisujeme současný stav v Karlovarském kraji. Hlavně to, že policie a ostatní bezpečnostní sbory nejsou konkurenceschopné na trhu práce, kdy nástupní plat policisty je 30 tisíc korun (hrubého). Stejnou částku si vyděláte v průmyslové zóně a podstatně více si vyděláte, když půjdete pracovat do sousedního Německa," řekl starosta Sokolova Petr Kubis (ANO).

Starostové dále píšou, že aktuálně nejsou v kraji schopní stoprocentně zajistit bezpečnost. Navrhují zvýšení platových tarifů a ostatních složek tak, aby to motivovalo zaměstnance k setrvání u bezpečnostních sborů, tedy u policie, u hasičů a u vězeňské služby. V dopise stojí, že situace je z dlouhodobého hlediska neudržitelná a vyžaduje okamžitou reakci vlády, aby byla zajištěna bezpečnost v Karlovarském kraji. Dopis obdrží nejen Rakušan, ale i prezident Petr Pavel na své nadcházející návštěvě Karlovarského kraje a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Rakušan uvedl, že na obsah dopisu bude reagovat teprve, až si ho přečte. Starostům ale rozumí, mají podle něj v mnoha ohledech pravdu. „V německém sboru mohou pracovat i cizinci ze zemí EU, což vytváří konkurenční nevýhodu," řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vnitro spokojené není, lidem je nutné dát takovou pobídku, aby u policie měli zájem pracovat, doplnil. „Nástupní plat něco málo přes 30 tisíc korun není konkurenceschopný," uvedl. Ministerstvo se situaci v krajích, které čelí konkurenci ze zahraničí, podle něj snaží řešit přednostně.

Nejhorší je podle starostů situace na Chebsku, kde chybí do plného stavu příslušníků státní policie 98 lidí. „Nespokojenost s bezpečností je u občanů vysoká, snažíme se to řešit kamerovým systémem a jinými technickými prostředky. Chybí asi 50 procent policistů a vzhledem k nedostatečnému personálnímu obsazení se nedaří taková ta činnost řešící drobnou kriminalitu, ani ta preventivní složka, kdy nejsou policisté vidět v ulicích. Přibývá vykrádání sklepů a drobných provozoven v centru města," řekl starosta Jan Vrba (ANO). I u chebské městské policie chybí asi pět strážníků.

Také Aš a Kraslice trápí nepoměr českých platů a těch za nedalekými hranicemi. „Neschopnost splácení hypoték je častým důvodem odchodu policistů z pohraničí za prací do pět kilometrů vzdáleného Německa," řekl starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO). Počet městských strážníků se podle něj Aši zatím daří udržet jen díky jejich nadstandardním výdělkům, kdy mají platy 40 tisíc korun čistého.

Na Karlovarsku chybí do plného stavu 50 policistů. V Karlových Varech je podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) největším problémem bezdomovectví a s ním spojená bezpečnostní rizika. Nedostatek dopravních policistů ve městě nedovoluje zajišťovat například projekt doprava v klidu, se kterým musejí pomáhat strážníci městské policie. Jejich vyšší počet a více odpracovaných hodin zatěžuje rozpočet města. Z něj jde ročně na provoz městské policie 70 milionů korun.

V Ostrově se podle starosty Lukáše Lercha (ODS) přetahují jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému o pracovníky právě kvůli rozdílu v platech. Navíc je zde velké vězeňské zařízení ve Vykmanově, kde také bojují s akutním nedostatkem dozorců. Nyní se v Ostrově budují tři velké průmyslové haly, kde vznikne až 600 pracovních míst. Podle Lercha to bude v budoucnu velkým problémem pro motivaci pracovníků zůstat u bezpečnostních složek.

Sokolov financuje provoz městské policie 50 miliony ročně. Podle starosty Kubise rapidně meziročně narostl počet hovorů na linku 156 a strážníci jezdí řešit trestné činy, jejichž pachatelé by mohli být ozbrojeni. Na Sokolovsku chybí 61 policistů a situace se bude zhoršovat, řekl starosta. V Kraslicích na Sokolovsku městskou policii zřídili letos právě kvůli podstavu u státní policie. Zatím funguje se dvěma strážníky ve všední dny. Podle místostarosty Filipa Beneše (nez.) by ale město do konce roku rádo zvýšilo počet strážníků na pět a zavedlo jejich nepřetržitou službu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, policie, vláda, mzdy, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové z Karlovarského kraje chtějí vyšší mzdy pro policisty, píšou ministru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.