Počasí dnes28 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Sklář Zdeněk Drobný obdržel francouzský rytířský Řad umění a literatury

Za celoživotní dílo velvyslanec Francie v České republice Stéphane Crouzat ocenil bývalého skláře karlovarské společnosti Moser Zdeňka Drobného rytířským Řadem umění a literatury. Vyznamenání, které uděluje francouzské ministerstvo kultury, Drobný převzal na ambasádě v Praze. Z českých osobností rytířský Řád umění a literatury dříve obdrželi také prezident a dramatik Václav Havel, filmový režisér Jiří Menzel či spisovatel Bohumil Hrabal. Pro sklárnu Moser je to druhé takové ocenění, v roce 2020 ho získal rytec Tomáš Lesser.

Ve firmě Moser Drobný, který je nyní v důchodu, strávil celý svůj profesní život, tedy 51 let. Stojí za nejnáročnějšími produkty karlovarské sklárny. Jako jediný například dokázal vyfoukat vázu z kolekce Hruška od výtvarníka Lukáše Jabůrka, která v soutěži Czech Grand Design 2012 vyhrála cenu veřejnosti a s odchodem Drobného v roce 2022 se přestala vyrábět. Některé produkty z dílny dnes oceněného skláře zdobily také královské tabule.

„Stále se s tím nemůžu sžít, že jsem obdržel takto významný řád. Jsem nesmírně šťastný, že putoval právě do Moseru. Myslím teď hlavně na mistry, kteří mě do řemesla zasvětili, a na mladé skláře, se kterými byla radost spolupracovat," uvedl Zdeněk Drobný. U příležitosti francouzského vyznamenání se Drobný do sklárny Moser po dvou letech důchodu na chvíli vrátil a ve spolupráci s uměleckým ředitelem Janem Plecháčem vytvořil limitovanou edici váz s názvem Era.

Karlovarská sklárna Moser vznikla v roce 1857. Název nese po svém zakladateli, rytci a obchodníkovi, Ludwigu Moserovi. V současné době firma patří mezi přední české exportéry a celosvětově reprezentuje českou sklářskou tradici. Je také členem francouzské asociace Comité Colbert, která si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních produktů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moser.com

Štítky Francie, výtvarné, sklo, ocenění, Moser

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklář Zdeněk Drobný obdržel francouzský rytířský Řad umění a literatury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.