Počasí dnes28 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Děpoltovice na Karlovarsku jsou letošní vesnicí roku v Karlovarském kraji

Děpoltovice na Karlovarsku zvítězily v krajském kole soutěže Vesnice roku. V Karlovarském kraji měly letos rekordních 21 konkurentů, což bylo nejvíce přihlášených obcí z jednoho kraje. Děpoltovice postupují do celostátního kola, kde se utká 13 krajských vítězů, z nichž bude v září vyhlášen vítěz hlavní. Starostka Děpoltovic Štěpánka Luxíková (nez.) si v obci nejvíce váží dobrých sousedských vztahů a zapojení obyvatel do společenského života, což ocenila i odborná komise soutěže.

Do představení obce hodnotící komisi zapojila starostka i děpoltovické děti, odprezentovaly se spolky občanů a všichni se vydali na prohlídku pláže u rybníka, naučné stezky a kaple v místní části Nivy. Podle Luxíkové udělala děpoltovická pospolitost na komisi dobrý dojem. Pro obec s necelými 450 obyvateli, která je deset kilometrů od centra Karlových Varů, byla letošní účast v soutěži pátým pokusem. V roce 2022 vyhrály Děpoltovice krajskou cenu za spolupráci obce s místními zemědělci, za což byly kladně hodnoceny i letos. V loňském roce vyhrála krajské kolo Andělská hora na Karlovarsku, v roce 2022 to byla Velká Hleďsebe na Chebsku.

Z Karlovarského kraje se do letošního 28. ročníku soutěže Vesnice roku přihlásilo 22 obcí, o deset více než loni a nejvíce ze všech krajů. Z celé republiky se přihlásilo 196 vesnic. Komise posuzovatelů letos nově hodnotila i inovativní řešení v dané obci. Další hodnocené kategorie se zaměřují na činnost mládeže, na společenský život, na péči o zeleň a životní prostředí nebo na spolupráci obce s místními podnikatelskými subjekty. Nejvyšší ocenění získá z každého kraje jedna obec, u níž odborná komise nejvýše ohodnotí její celkový obraz navenek, úroveň společenského života a občanské vybavenosti a úroveň infrastruktury, péče o veřejná prostranství, hodnotí se také koncepční dokumenty.

S jednotlivými kategoriemi se pojí symbolické různě barevné stuhy a finanční výhry ve statisících korun. Z Karlovarského kraje se o ně letos ucházelo devět obcí z Chebska, sedm z Karlovarska a šest ze Sokolovska. Dílčí ocenění v Karlovarském kraji zatím známa nejsou, měla by být vyhlášena ve vítězných Děpoltovicích v létě.

Všech 13 vítězných obcí z jednotlivých krajů se nyní utká v celostátním finále, kde celkový vítěz kromě titulu Vesnice roku 2024 získá i finanční odměnu 1,6 milionu korun. Vyhlášení bude 21. září v regionu loňského vítěze, tedy v Uherském Hradišti. Zájem obcí o tuto soutěž, kterou každoročně vyhlašují Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo zemědělství, meziročně mírně stoupá. Celkem se letos v Česku přihlásilo o 21 obcí více než v loňském roce. Přihlášky mohly obce posílat od začátku března do konce dubna. V květnu a červnu obce navštívila hodnotící komise, která postupně zveřejňuje výherce jednotlivých krajů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Děpoltovice

Štítky vesnice roku, soutěž o vesnici roku, Děpoltovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děpoltovice na Karlovarsku jsou letošní vesnicí roku v Karlovarském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.