Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Odsouzení ve věznici v Horním Slavkově vyrábějí miniaturu Pražského hradu

V modelářské dílně věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku vzniká do detailu propracovaná miniatura Pražského hradu. Rozlohou půjde zřejmě o největší model, který kdy odsouzení ve zdejší věznici vyráběli. V současnosti tvoří díly pro dominantu Pražského hradu, katedrálu svatého Víta. Práce potrvají přibližně dva roky. Památka pak bude vystavená v Boheminium parku v Mariánských Lázních, řekl pracovník věznice v Horním Slavkově Radek Jirsa.

"Je to splnění takového naše snu. Minulý rok jsme měli desetileté výročí dílny a od začátku jsme chtěli ten hrad postavit a teď se nám to konečně po těch letech splnilo. Máme už trochu zkušenosti, protože jsme postavili katedrálu sv. Barbory v Kutné Hoře, což je obdoba, ale samozřejmě katedrála sv. Víta je větší a bude i složitější," řekl Jirsa.

Ještě než modeláři s výrobou modelu začali, bylo potřeba získat povolení a půdorysní plány od správy Pražského hradu. Aby byla památka co nejautentičtější, pořídili si několik vlastních fotografií. Na 5000 fotek zachytili pohledy ze všech stran, na kterých jsou zaznamenané detaily.

V plánu je vytvořit modely všech objektů Pražského hradu včetně Zlaté uličky. Celý areál bude mít po dokončení zhruba 22 metrů na délku a 15 metrů na šířku. Věž katedrály sv. Víta bude vysoká necelé čtyři metry. Model v měřítku 1:25 bude mít železnou konstrukci, jeho ostění bude vyrobeno z plastu, plexiskla, střechy a okna budou z odlévací hmoty.

Odsouzení, kteří v dílně pracují, jsou pracovně zařazeni. V praxi to znamená, že na dílně pracují vždy od 6:30 do 14:00 a z vydělaných peněz mohou hradit například náhrady výkonu trestu. Na modelu Pražského hradu se podílejí čtyři pracovníci. "Celkový objekt není tolik složitý, nejhorší jsou na tom ty detaily. V současné době pracuji na střeše a na její krytině. Na to formu nemáme, takže se musí vyrobit nová. Je to časově náročné, protože všechno si děláme sami ručně, pomůcky si také sami vytváříme," řekl jeden z odsouzených, který během šesti let pracoval už na více než 20 modelech.

Po dokončení modelářských prací se model památky přesune do Boheminium parku v Mariánských Lázní, kde na něm bude dále pracovat malířka. Záměrem vedení parku je ho umístit do středu areálu, kde bude vyhrazená plocha jen pro pražské památky. Své místo už tam našla Prašná brána, Břevnovský klášter či Vyšehrad, na jejichž výrobě se rovněž podíleli odsouzení v Horním Slavkově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vězeňská služba

Štítky ČR, hobby, věznice, Horní Slavkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzení ve věznici v Horním Slavkově vyrábějí miniaturu Pražského hradu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.