Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hasiči v Karlovarském kraji evakuovali kvůli zvednutým hladinám lidi

Velké množství výjezdů souvisejících s počasím mají za sebou hasiči v Plzeňském a Karlovarském kraji. Zaměstnávají je především zásahy u popadaných stromů, zejména v Karlovarském kraji v posledních hodinách přibývají i zásahy kvůli zvedajícím se hladinám řek. Hasiči tam už evakuovali téměř 20 lidí. Do spadlých stromů najel vlak u Dešenic na Klatovsku. Počasí také stále komplikuje dodávky elektrické energie. Stoupají také hladiny řek, některé mají povodňové stupně.

"V kraji již pracují povodňové komise v řadě obcí, Zasedá také povodňová komise kraje. Na vodních tocích v kraji stále stoupají hladiny i průtoky. V Mírové již bylo nutné evakuovat devět osob, v Luhu u Svatavy deset osob. Podle předpovědí a odhadu vývoje bude vody přibývat celou noc," řekl v sobotu večer mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

V Plzeňském kraji bylo podle regionální mluvčí ČEZ Soni Holingerové k 20:00 bez dodávky elektřiny 1300 domácností, v Karlovarském kraji žádná. "Situace se mění během celého dne, mokrý těžký sníh a vítr způsobují pády stromů, takže jsou strhané vodiče a poškozené izolátory. Naše těžká technika se na podmáčeném terénu k některým poruchám obtížně dostává, často si čety musí cestu prořezat pilou mezi spadanými stromy, " popsala.

Také v Plzeňském kraji hasiče zaměstnávají popadané stromy. Podle webu, který průběžně zaznamenává ukončené zásahy, měli hasiči v kraji od půlnoci do 18:00 celkem 182 ukončených výjezdů charakterizovaných jako technická pomoc. Ve 145 případech to bylo odstraňování popadaných stromů ve všech okresech kraje, třináctkrát hasiči čerpali vodu a v 21 případech odstraňovali nebezpečné stavy.

Z vlaku, který u Dešenic na Klatovsku narazil do spadlého stromu, museli hasiči odpoledne evakuovat 14 lidí. Nikomu se nic nestalo lokomotiva je ale mírně poškozená, řekl řídící důstojník hasičů Aleš Bucifal.

Kvůli vydatným srážkám se zvedají hladiny řek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KV

Štítky ČR, počasí, hasiči, energie, záplavy, Karlovarský, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Karlovarském kraji evakuovali kvůli zvednutým hladinám lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.