Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Karlovarský kraj dokončuje studii na stavbu základny letecké záchranné služby

Karlovarský kraj dokončuje studii na stavbu základny pro leteckou záchrannou službu na karlovarském letišti. Nové stanoviště se připravuje pro plnohodnotný provoz letecké služby, jež by měla začít fungovat od roku 2028 s platností nové státní koncepce letecké záchranné služby. Od poloviny příštího roku se ale počítá se zkušební provozem, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Vlastníkem karlovarského letiště je kraj.

Nyní podle něj pokračují přípravy. "Jednak spuštění zkušebního provozu, který pan ministr (Vlastimil) Válek avizoval od poloviny příštího roku, kde se využije stávající infrastruktura karlovarského letiště a potřebné zázemí. Zároveň připravujeme vyhledávací studii a pak další stupně projektové a předprojektové přípravy na plnohodnotné stanoviště záchranky," řekl Kulhánek.

Studie na stavbu základny by měla být hotová do několika měsíců. Dokumentace mimo jiné ukáže, které místo na karlovarském letišti bude pro stavbu vhodné. Součástí nového stanoviště bude i pozemní výjezdová základna, která musí být napojena na ostatní komunikace. Na letišti se do budoucna počítá i s prodloužením a rozšířením vzletové dráhy.

Se stavbou nového stanoviště pro leteckou službu se podle hejtmana počítá v roce 2026, nejpozději v roce 2027. Přesné náklady ukáže až hotový projekt. Odhady jsou nyní 80 až 100 milionů korun.

Zkušební provoz letecké služby v kraji by měla od poloviny příštího roku zajišťovat armáda. Létat bude jeden vrtulník, a to pouze přes den. Provoz by měl financovat stát. Hejtman uvedl, že by mělo jít pro Karlovarský kraj o 60 milionů korun ročně. Personál by měla poskytnout karlovarská krajská záchranná služba.

O zřízení letecké záchranné služby usiluje vedení kraje dlouhodobě. Vrtulníky záchranářů do kraje nyní létají ze sousedního Ústeckého a Plzeňského kraje. Podle hejtmana se ale nedostanou až ke dvěma třetinám území třistatisícového kraje do zákonem stanoveného času 20 minut. Znamená to nejvyšší podíl obyvatel bez rychlého dosahu vrtulníkem ze všech krajů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, správa, zdraví, letectví, záchranná, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dokončuje studii na stavbu základny letecké záchranné služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.