Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sokolov zdraží nájemné v městských bytech na 80 korun za metr čtvereční

Sokolov od příštího roku zvýší nájemné v městských bytech na 80 korun za metr čtvereční. Dosud lidé platili různě, v průměru mezi 60 až 75 korunami za metr čtvereční. Ke zdražení nájemného přistoupilo vedení města kvůli stále se zvyšujícím nákladům na opravy bytů i nižším příspěvkům od státu do městského rozpočtu, řekl místostarosta Jan Picka (nez.). Město Sokolov, kde žije přibližně 23 tisíc obyvatel, vlastní 1300 bytů.

„Stát nyní nakládá městům a obcím v mnoha směrech a bohužel se to týká i příjmů, které od něj můžeme očekávat. Na jednu stranu nám sice nechá daň z nemovitosti, na druhou stranu počítáme s tím, že v záporném saldu budeme co se týče snížení rozpočtového určení daní. Pro Sokolov je velkým zásahem také to, že přijdeme o peníze z hazardu," řekl Picka. Výnosy z hazardu by měly být podle odhadu města v příštím roce o 20 milionů nižší.

Pro zvýšení nájemného se radnice rozhodla i kvůli vysokým nákladům na rekonstrukci bytů. Do jejich oprav každoročně investuje několik milionů korun. Opravy ale vyžadují také celé objekty patřící městu. Už v příštím roce je například naplánovaná výměna oken na náměstí Budovatelů za 20 milionů korun.

Lidé, kteří od začátku příštího roku uzavřou novou nájemní smlouvu, zaplatí 80 korun za metr čtvereční. Součástí nových smluv bude nově i inflační doložka. V nízkonákladových bytech, kde bydlí zejména senioři, bude nájemné poloviční. Výrazně si připlatí obyvatelé, kteří zároveň vlastní další nemovitost určenou k bydlení. Jejich nájemné se vyšplhá ke 120 korunám za metr čtvereční.

V minulosti už město několikrát nájemné soutěžilo takzvanou obálkovou metodou. Šlo například o rekonstrukci celého domu v Chelčického ulici. Lidé nabízeli v průměru 130 korun za metr čtvereční.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, Sokolov, nájem, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov zdraží nájemné v městských bytech na 80 korun za metr čtvereční  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.