Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V některých firmách jede výroba naplno, a to například v Thunu 1794 nebo Liaporu

Ačkoliv se na mnohých místech České republiky práce ve výrobních podnicích zcela zastavila nebo výrazně omezila, jsou i firmy, kde se stále jede naplno. I když i tady pociťují složitou situaci současné koronavirové pandemie.

Porcelánka Thun 1794 musí řešit pozdržení některých dodávek do zahraničí kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Firmě se tak zhoršuje cash-flow, řekl generální ředitel Thun Vlastimil Argman. Výrobu ale porcelánka omezovat nemusí.

"Máme vyrobeno a naskladněno, ale jde o zakázku pro Itálii, kam nyní není možné zboží dovézt. Hledáme tak cestu překlenovacího úvěru na dobu, než se to znova rozběhne. Výrobu zatím zastavovat nechceme. Máme zakázky do konce května a další přicházejí. Takže u nás zatím není katastrofický scénář," ujistil Argman.

Výrobu vážněji nenarušila ani opatření proti koronaviru v Česku. Neprojevilo se zavření škol nebo nošení ochranných prostředků. Podle Argmana sice část zaměstnanců zůstala doma, ale nejde o významný počet. Situace je tak srovnatelná s běžným provozem. Porcelánka je zatím podle Argmana schopná i přes situaci s koronavirem v Evropě fungovat. "Pokud se nezavřou hranice pro zboží, tak bychom měli ty následující dva měsíce jet bez větších výkyvů, a pak uvidíme," dodal Argman.

Podobně je na tom i výrobce stavebních hmot Lias Vintířov, kde zatím nemusí tlumit výrobu. I sem ale začínají dopadat důsledky koronavirové krize. Podle generálního ředitele Rudolfa Borýska je pro chod firmy důležité, že není přímo závislá na dovozu materiálu z ciziny.

"Ukazuje se, že funguje už jen výroba, kde jsme soběstační v České republice. Na jedné straně je to energetika, ale také výroba stavebních hmot. Samozřejmě do chvíle, než nás někdo zavře zvenku, například dojde železo. Ale základní výroba, v našem případě Liaporu, funguje, protože jsme závislí jen sami na sobě," řekl Borýsek.

Podle Borýska ale začínají prodeje klesat. "Jde o to, jak dlouho to vydržíme. Až se dostaneme do situace, jako je automobilový průmysl, kdy už není co prodat komu, tak budeme muset skončit taky," uvedl.

Firmy ve Svazu podnikatelů ve stavebnictví proto jednají s představiteli státu o tom, jak udržet stavebnictví a stavební výrobu v činnosti.

I ve výrobě v Liasu Vintířov jsou opatření na ochranu lidí před nákazou. Zaměstnanci nosí roušky, které si z velké části pořídili sami, byť se podle Borýska už zásobování ochrannými pomůckami začíná zlepšovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto liapor

Štítky stavba, porcelánka, ekonomika, Karlovarský kraj, omezení výroby, výroba, Thun 1794, Česko, COVID-19, Itálie, koronavirová krize, Lias Vintířov, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V některých firmách jede výroba naplno, a to například v Thunu 1794 nebo Liaporu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.