Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V lesích kolem Chebu nahrazují smrky listnatými stromy jako je buk, dub a lípa

Pokles ceny dřeva na trhu znamená pro společnost Lesy města Chebu výrazný zásah do ekonomiky. I přesto se podle jednatele společnosti Josefa Kubáta daří hospodaření udržet v černých číslech. Je to ale hlavně díky vstřícnému postoji majitele, kterým je město.

Velmi důležitý pro ekonomickou stabilitu společnosti je postoj současného vedení města, které nad ekonomické výsledky řadí šetrné zacházení s lesem a na úkor těžby, chce nastřádat dřevní hmotu do budoucna. „V městském rozpočtu jsme schopni a ochotni oželet několik milionů korun a podpořit šetrné způsoby hospodaření v našich lesích. Nechceme lesy drancovat za každou cenu. Víme, že máme dřevo kvalitní, a proto ho chceme uchovat i dalším generacím,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec s tím, že dřevo z chebských lesů je dodáváno i pro výrobu hudebních nástrojů.

Společnost Lesy města Cheb hospodaří na zhruba třech tisících hektarech. Z nich je necelá jedna třetina na území Německa. V současné době se v těchto lesích těží pouze kalamitní dřevo a zaměstnanci se snaží ochránit les před kůrovcovou kalamitou a intenzivně se věnují obnově lesa. „Obnova lesa je u nás trvalou záležitostí. Snažíme se změnit druh lesa v neprospěch smrku, který je na české straně zastoupen v 54 procentech celkového porostu a v Německu je to dokonce 84 procent,“ vysvětluje jednatel společnosti Josef Kubát.

Vytěžené dřevo se nahrazuje výsadbou nových dřevin, ve kterých převládá dub, buk, lípa ale i modřín nebo jedle. „Máme samozřejmě pěstební úkoly a ročně se jim věnujeme na ploše zhruba dvanácti až patnácti hektarů,“ pokračuje dále jednatel s tím, že ani smrku se při výsadbě nových stromů nelze vyhnout. Nicméně je vysazován pouze ze zhruba dvaceti procent.

Jako nejpodstatnější ale jednatel vnímá vstřícnost města a úpravy pachtovní smlouvy, ve které město nepožaduje tolik peněz, kolik bylo původně avizováno.  „Letos bychom měli městu zaplatit zhruba dva miliony korun, což bychom měli zvládnout,“ pokračuje Josef Kubát s tím, že cena dřeva poklesla v celé Evropě a to velmi výrazně. „Dříve jsme z 12 až 13 tisíců kubíků inkasovali zhruba 15 až 18 milionů korun a nyní je to cca 10 milionů korun. I proto nejsme schopni platit za pacht původně zamýšlených sedm a půl milionu korun,“ dodal jednatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky lesy, Cheb, Karlovarský kraj, ekonomika, těžba, les, dřevo, smrk, Josef Kubát, Německo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lesích kolem Chebu nahrazují smrky listnatými stromy jako je buk, dub a lípa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.