Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Počet obyvatel Karlovarského kraje se zvýšil v prvním čtvrtletí o 951 na 294 546

Počet obyvatel Karlovarského kraje se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil o 951. Je to po mnoha letech poprvé, kdy počet obyvatel přestal klesat. Může za to přírůstek stěhováním, počet narozených je stále nižší než počet zemřelých. Celkem na konci března v kraji žilo 294 546 lidí. Za nárůstem počtu obyvatel je zřejmě příchod migrantů z Ukrajiny. Ten se projevil i v nárůstu počtu obyvatel v celé České republice. Počet obyvatel České republiky se v prvním čtvrtletí roku zvýšil o 23 100 na 10,85 milionu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Přírůstek obyvatel České republiky zajistilo kladné saldo zahraniční migrace (zhruba 31.300 osob), ve kterém nadále dominovali občané Ukrajiny, zejména pak ti s udělenou dočasnou ochranou, uvádí statistici.

V Karlovarském kraji rostl počet obyvatel na Chebsku a Karlovarsku, na Sokolovsku lidí dál ubývá. Nejvíce lidí přibylo na Chebsku, a to 820. Stěhování se na tom podílelo 951 lidmi, přirozený úbytek byl 131. Na Karlovarsko se přistěhovalo o 355 lidí více než se odstěhovalo. Při přirozeném úbytku 176 lidí se tak počet obyvatel zvýšil o 179. Na Sokolovsku byl přirozený úbytek 105 lidí, přírůstek stěhování pak jen 57. Ve výsledku tak na Sokolovsku ubylo 48 lidí.

V Karlovarském kraji se za první tři měsíce letošního roku živě narodilo 522 dětí. Naproti tomu zemřelo 934 lidí. Přirozeně tak ubylo 412 obyvatel. Do kraje se přistěhovalo 2818 lidí, zatímco 1455 se odstěhovalo. Přírůstek stěhováním tak bylo 951.

Z celkového počtu narozených dětí se narodilo 58 procent mimo manželství, to je mírný pokles proti podílu za celý loňský rok, kdy počet dětí nesezdaných párů byl 60,8 procenta.

Sňatků bylo za první tři měsíce v Karlovarském kraji 121, nejvíce se brali lidé na Karlovarsku a Sokolovsku, méně na Chebsku. Počty rozvodů zatím statistika neuvádí.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky ČR, demografie, 1.čtvrtletí, ČSÚ, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Karlovarského kraje se zvýšil v prvním čtvrtletí o 951 na 294 546  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.