Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji klesla v květnu na 4,1 procenta

Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji klesl v květnu na 4,1 procenta, o 0,1 procentního bodu proti dubnu. V evidenci Úřadu práce ČR bylo ke konci měsíce 8102 lidí, o 219 lidí méně, než v dubnu. V celém Česku se podíl nezaměstnaných snížil v květnu na 3,5 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Úřadu práce ČR.

"Pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci ÚP ČR nabídky letních brigád," shrnul ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V Karlovarském kraji bylo z celkového počtu evidovaných uchazečů 7356 takzvaně dosažitelných, kteří mohou ihned nastoupit do zaměstnání.

Nezaměstnanost klesla ve všech třech okresech Karlovarského kraje. Trvale nejnižší je na Chebsku, kde v květnu klesl podíl nezaměstnaných na 3,1 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu. Bez práce je na Chebsku 1926 lidí.

Podobně i na Karlovarsku klesl podíl nezaměstnaných v květnu o 0,1 procentního bodu na 4,4 procenta. Úřad práce zde eviduje 3359 uchazečů. Na Sokolovsku, kde je naopak nezaměstnanost dlouhodobě nejvyšší, se v květnu snížil podíl nezaměstnaných o 0,2 procentního bodu na 4,7 procenta. Práci hledá 2817 lidí.

Nabídka volných pracovních míst se proti dubnu téměř nezměnila, zaměstnavatelé hledají 6168 pracovníků, o 16 více než před měsícem. Nabídka volných míst je ale značně odlišná v jednotlivých okresech. Na Chebsku, si lidé mohou vybrat z nabídky 3631 volných míst. To je 0,5 uchazeče na jedno místo. Na Karlovarsku firmy hledají 1642 pracovníků, což představuje dva uchazeče na jedno místo. A nejhorší je nabídka míst na Sokolovsku, kde je 895 volných míst, tedy na jedno místo připadá 3,1 uchazeče.

Podle Úřadu práce ČR sezónní činnosti poběží i v dalších měsících, a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat. Přesto lze očekávat, že i přes aktuální stabilizaci mohou trh práce nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Karlovarský kraj, nezaměstnanost, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji klesla v květnu na 4,1 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.